19. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KUIDAS turvaliselt maailma avastada?

Avastusretke õnnestumiseks ei piisa vaid reisi ostmisest.

Enda vaktsineerimine nakkushaiguste vastu võib päästa su elu. Oma sõidu ja peamise asukoha registreerimine välisministeeriumis aga aitab millegi juhtumisel sind kiiremini otsima asuda. Samas tasub teada, et sõja- või katastroofipiirkonda reisides kannad võimalikud rahalised kahjud kindlustuse asemel sina ise.

Välisministeerium ega Eesti välisesindused ei saa maksta välismaal haigestunud inimese või õnnetusjuhtumis vigastatu ravi- ega kojutoimetamise kulusid. Haigekassas kindlustatutel on Euroopa Liidus (samuti Islandil, Liechtensteinis ja Norras) liikudes abiks ELi ravikindlustuskaart, mis annab õiguse saada nendes riikides vältimatut arstiabi. Kindlustuskaitse tõendamiseks välisriigis tuleb enne reisile minemist võtta Eesti Haigekassast ravikindlustuskaart.

Samas selliseid riike tegelikult pole, kuhu reisimist ei saaks kindlustada või kus tuleks maksta kindlustuskaitse eest tavapärasest rohkem. Peab vaid arvestama, et väga erakorralised asjad ja ohtlikud asjad nagu terror, maavärin, tsunami, üleujutus, massilised rahutused, kodusõda, tuumaenergia, streik, avaliku võimu teostamine vms ei käi kunagi kindlustuskaitse alla. Teadlik sõit sõjakoldesse, massirahutuste piirkonda või sinna, kus on antud näiteks tsunamihoiatus, paneb vastutuse üksnes reisija enda õlule.

Kindlustusselts ei pruugi lepingu sõlmimisel küsida, kas oled end vaktsineerinud sihtkohas leviva haiguse vastu, kuna usub, et inimesed vaktsineerivad ennast ka sellekohase nõudmiseta.

 Loo pikemaks lugemiseks telli Äripäev SIIT või osta päevapilet SIIT.

Autor: Urve Vilk, Anne Oja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700