Autor: Anne Oja • 21. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: kontoriruumid leiavad vaid pistelist kasutust

Üle poole küsitletud 600 juhist arvasid, et virtuaaltöö leviku tõttu leiavad kontoriruumid tulevikus vaid pistelist kasutust.

Esmaspäeval avaldatavast ülemaailmse töökohauuringu “Virtuaaltöö: töökoha paindlikkusega kaasneva kasu hindamine” raportist selgub, et ligi 60% suurte ettevõtete juhte üle maailma arvab, et uued töötamisviisid toovad kaasa kontoriruumide vajaduse vähenemise, edastasid veebiuuringu korraldanud Regus ja Unwired.

Vaid seitse protsenti vastanuist arvas, et ruumivajadus suureneb. Pooled vastanuist (51 protsenti) arvasid, et kontoriruumid leiavad tulevikus vaid pistelist kasutust.

„Kuna virtuaaltöö kontseptsioon on kõikjal jõudu kogumas, muutub paindlikkuse väärtustamine ning töötamistavade muutmist toetava ärimudeli olemasolu ülioluliseks,” kommenteeris Michael Barth, Reguse Balti- ja Põhjamaade, Saksamaa ja Iirimaa üksuse asepresident. „Tulevikutöö tähendab liikumist üha paindlikuma töömudeli suunas, kus töötajatele antakse võimalus osta endale oma kontoripind.”

„Ettevõtetel on vaja leida uus meede töökoha kulude hindamiseks, mis jätab kõrvale traditsioonilise rendi- ja ruutmeetrihinna alusel mõõdetavad suurused,” sõnas Unwiredi tegevdirektor Philip Ross. „Kontoriruumid leiavad täna kasutust vaid 45 protsendi ulatuses ning lage kontorilauad kaotab maailmas, kus mobiilsust ja paindlikkust peetakse kõige efektiivsemaks ning säästlikumaks tööviisiks, oma mõtte.”

Traditsioonilise töökorralduse kadumine, kus igal töötajal on oma töölaud, on ettevõtjaile kasulik, väidavad Regus ja Unwired. Uuringu käigus leidsid nad terve rea väärtuslikke boonuseid, mis võimaldavad kujundada visiooni uuest töökorraldusest, millele viidatakse nõnda: „osta endale oma maailm”.

Lisaks tõi uuring välja järgmised olulised punktid.

Uus töökorraldus

- 62,5 protsenti küsitluses osalenud suurfirmadest on juba uue töökorralduse kasutusele võtnud.

- 59 protsenti vastanuist väitis, et saavad efektiivselt töötada ka töökohalt eemal olles.

Paiksus

- Vaid 12 protsenti inimestest soovivad töötada kodus.

- 64 protsendi arvates võiks tööle jõudmiseks kuluda vähem kui 20 minutit ning 25 protsendi arvates vähem kui 10 minutit.

- Hetkeseis on aga selline, et 32 protsendil mõnes suurettevõttes töötaval inimesel kulub tööle sõiduks iga päev 41 minutit kuni tund ning 27 protsendil üle tunni.

Päris- ja virtuaalkontor

- 79 protsenti vastanuist väidab, et on oma töökohal varustatud kogu vajaliku tehnoloogiaga, et efektiivselt töötada ning pidevalt avarduvad tehnoloogilised võimalused töötamiseks ka mujalt.

- Üle poole küsitletuist (51 protsenti) on varustatud kõige vajalikuga ning 42 omavad küll vahendeid, kuid väljendasid oma arvamust, et tehnoloogilisi võimalusi annab parandada.

Uus põlvkond

- 71 protsenti vastanuist usuvad, et noored inimesed, beebibuumi ajal sündinud ning praegu veel koolipinki nühkivad noored on positiivsemalt meelestatud just virtuaaltöö suhtes ning hülgavad traditsioonilise kontoritöö.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700