Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 7. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui töötaja teenib võõrast jumalat

Kui töötaja tegeleb põhitöö kõrval oma äriga, pelgab tööandja peale tekkiva konkurentsi töötaja väsimist ja liigse aja pühendamist oma ettevõtmisele.

Töötaja tegutsemine tööandja konkurentsi­keelualal on tuttav ja pidevalt aktuaalne teema, ütleb OÜ Kontuur LB juhatuse liige Ants Lusti. Tema hinnangul läheb keelujoon sealt, kuivõrd ühtib töötaja kõrvaltegevus ettevõtte põhitegevusalaga. “Oluline pole isegi see, kas midagi tehakse haltuura korras sõbrale või on tegemist oma firmaga, vaid see, kas selle tegevusega konkureeritakse tööandajaga või mitte,” sõnas Lusti. Arusaamatuste vältimiseks on töölepingutesse kirja pandud, kust jookseb piir.

Lusti hinnangul on igati teretulnud, kui inimene tegeleb põhitöö kõrval veel millegagi, mis aitab tema loovust arendada ja toonust hoida. Olukorra hindamine, kas tegu on konkurentsi osutamisega või mitte, võib üsna keeruline olla. “Konkurentsi on raske määratleda. Kui ma näiteks juhin firmat ja planeerin selle strateegiat, siis muusikaga tegelemine ei ole konkureeriv ettevõtmine. Kui ma aga tegelen audio-visuaalse loominguga, tehes erinevaid klippe, siis vaadates meie gruppi kuuluvaid ettevõtteid, pakuvad ka need samalaadseid teenuseid.” Lusti hinnangul polegi nendes küsimustes üksüheseid vastuseid, iga juhtumit tuleb eraldi vaadelda. “Et säilitada töötajate õnn ja rahulolu, peab olema paindlik, eriti meiesugustes loomingulistes kollektiivides,” usub ta.

Teine küsimus on seotud ajaga. “Meie valdkonnas tuleb nii ehk naa aeg-ajalt rohkem kui kaheksa tundi päevas tööd teha. Kui sellele lisaks tegeletakse mingi kõrvaltegevusega, võib energiat taastavast hobist saada rutiinne kohustus, mis viib töötajalt energia, nii et ta tuleb hommikul väsinuna tööle. Sel juhul peaks tööandja samuti sekkuma,” usub Lusti.

 

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700