Autor: Rivo Sarapik • 1. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui joosta ei taha, kõnni end saledaks

Neljal päeval nädalas vähemalt kolmveerand tundi kaotavad kaalust kilosid, samal ajal söömisharjumusi muutmata.

Kõndides kuus kilomeetrit tunnis – ehk reipas tempos – kulutad sama palju energiat kui aeglaselt joostes. Kõndimist peavad paljud eksperdid ideaalseks trenniks, vahendab Kaaluabi.

Esimesel kahel nädalal ei maksa üleliia pingutada. Kõnni mõõdukas tempos, läbides 20 minutiga poolteist kilomeetrit. Tee enne iga treeningut sooja: longi viis kuni kümme minutit, seejärel tee venitusharjutusi. Peale trenni samuti.

Kolmandal ja neljandal nädalal tõsta tempot, läbides 20 minutiga pikema distantsi. Õige tempo puhul peaksid pingutusest hoolimata suutma kaaslasega vestelda.

Nõuandeid kõndimiseks

- Kui aeg ja teekond võimaldab, kõnni tööle.

- Kuna kõndimine on lihtne ega maksa midagi, siis on see suurepärane moodus salenemiseks. Igapäevane kõnd muutub treeninguks, kui sa pikendad oma sammu, kiirendad tempot ning teed kõike seda regulaarselt.

 - Hoia kõndides rühti – lõdvesta oma õlalihaseid, hoides õlgu veidi längus samal ajal rinnakorvi tõstes. Kõndimisel vaata enda ette, mitte maha.

-  Kõnni uhkelt ning väldi küüru.

- Lõdvesta oma käsi. Ära kõiguta käsi kõndides edasi-tagasi.

- Astu nii, et esmalt toetada maha oma kanna ning seejärel nihutad raskuse päkale.

- Hoia oma puusad, põlved ja jalad kohakuti, nii et jalad oleksid suunaga otse. Ära muretse, kui see esmapilgul veidi piinlik tundub.

- Hoia keha sirgus või veidi ettepoole kaldu.

- Hinga sügavalt.

- Kõnni kiiremini kui lonkides. Sa peaksid kergest hingeldamisest hoolimata olema suuteline lühilausetes vestlema. Kiirenda tempot, kui tunned endas piisavalt jaksu; langeta, kui tunned väsimust.

- Jalanõude valik on määrav. Kui sa plaanid tõsisemalt kõndima hakata, tasub soetada sobivad jalanõud, mis pakuvad varvastele piisavalt ruumi, kaitsevad kanda põrutuste eest, on mugavad ning kerged.

- Kõndides vähemalt pool tundi kiirusega poolteist kilomeetrit tunnis, kaotad tasasel maal kõndides umbes 168 kalorit. Kui aga rühid ülesmäge või vastutuult, võid kaotada kuni 50 protsenti rohkem kaloreid.

Kus kõndida?

Käi Jala Tervisekõnd - sügisene võistlus 15. september - 15. oktoober. Lisainfo www.kaijala.ee

Kepikõnnimaraton - 24. juulil Noarootsis - lisainfo www.firmasport.ee

10 km kepikõnd SEB Sügisjooksul - 11. september Tallinnas. Lisainfo www.jooks.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700