29. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Usk, lootus ja armastus Vargamäel

Tammsaare “Tões ja õiguses” on avastamata tahke veel küllalt. Urmas Lennuki “Vargamäe voonake” võtab suurteose tegelaste elukäiguga paralleelselt vaatluse alla Tammsaare enese loo.

Lavastuse autori ja lavastaja Urmas Lennuki sõnul pärineb inspiratsioon “Vargamäe voonakese” loomiseks “Tõe ja õiguse” teisest, neljandast ja viiendast osast ning see tegeleb ka Tammsaare enda isikuga.

“Tegevus toimub korraga kahel tasandil: esimene tasand on Tammsaare elu ja taustsüsteem tema isiku ümber, teiseks jutustatakse lugu tegelaste tasandil. “Vargamäe voonake” on kummaline katse neid tasandeid ühendada,” rääkis lavastaja.

See, kui mitmekihiline lavastus vaataja jaoks on, oleneb osalt vaataja eelteadmistest. “Olen teinud spioonitööd Tammsaare jaoks oluliste tegelaste ja prototüüpide hulgas, keda ta oma raamatutes kasutanud on.

Nii et see, kellel on Tammsaare vastu huvi olnud ning kes midagi tema pereelust teab, saab äratundmiselamuse või vähemalt vihjete kogumi. Samas on “Vargamäe voonakese” sisu adutav ka inimesele, kes Tammsaare maailmast midagi ei tea. Etendust saab vaadata lihtsalt kui üht lugu oma alguse ja lõpuga,” selgitas Lennuk.

“Tõde ja õigust” ümber jutustada lavastus ei püüa. Pigem on tegu loomingulise sulamiga, mis toetub küll olulistele raamatusse kirjutatud seikadele, kuid otsib materjalist olemuslikke momente lihtsa sündmuste kirjeldamise asemel.

Lavastuse keskmes on Indreku elukäik. Lihtsalt võttes räägib “Vargamäe voonake” loo mehest, kes kohtub kahe naise ja oma isaga. Ühtlasi on see lugu usust, lootusest ja armastusest läbi eestlase silmade.

“Ühes proovis avastasime, et kui lihtsustada, siis on meil iga mõõtme jaoks oma tegelane. Karin kannab armastuse, Tiina usu ja Andres lootuse mõõdet. Indrek on see kese, kelle ümber kõik toimub,” ütles Lennuk.

Indreku isikus näeb Lennuk olulisi Tammsaarele omaseid jooni ning see seos on lavastusse ka hoolega sisse kirjutatud. “Tammsaare Indrekut võib võtta mitut moodi. Mina arvan, et mingil määral räägib Tammsaare Indreku kaudu endast. Vaieldamatult kirjutab iga autor oma teostesse sisse oma autobiograafia, see on paratamatu,” arvas Lennuk.

Huvitav nüanss on see, et Indrekut mängib “Vargamäe voonakeses” Toomas Suuman, kes on ealiselt vanem näitleja kui Andrest kehastav Peeter Rästas. Lavastaja sõnul on see teadlik valik. “Kui “Tõe ja õiguse” kõiki viit osa vaadata, siis tundub, et Indrek on tihtilugu eluküpsem ja kogenum kui tema isa, sellepärast võtsime Indreku rolli vanema näitleja,” selgitas Lennuk.

Et sugulussuhted segaseks ei jääks, saavad rollid etenduse algul hoolega vaatajale selgeks tehtud. Edasine keskendub juba inimeseks ja eestlaseks olemise olemuslikele momentidele.

“Vargamäe voonake”

Autor: Anton Hansen Tammsaare / Urmas Lennuk

Esietendus: 28. juulil kl 19 Tammsaare muuseumis Vargamäel

Pilet: eelmüügis 14 €,

kohapeal 17 €

 

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700