Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 5. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inimkaubandus jõuab karistusseadustikku

Justiitsministeerium saatis täna kooskõlastusringile eelnõu, mille eesmärk on täiendada karistusseadustikku inimkaubandust puudutava osaga.

"Seadusemuudatusega luuakse Eestis esimest korda karistusseadustikku eraldi inimkaubanduse kuriteo koosseis. Eelnõu järgi võib inimkaubanduse eesmärk olla, kui sundida inimene vägivalla või pettuse abil töötama," ütles justiitsminister Kristen Michal.

Michali sõnul on karistatav kannatanu värbamine, majutamine või vedu, kui seda tehakse orjastamise või seksuaalse ärakasutamise eesmärgil. Uuendusena muutub inimkaubandusena karistatavaks ka elundi või koe eemaldamine.

"Ühe olulise muudatusena kaob senises orjastamise koosseisus olev fraas "tahte vastaselt", mis tähendab, et kannatanu nõusolek ei vabasta kurjategijat vastutusest. Süüdistuse esitamiseks ei ole enam vaja tõendada, et kannatanu ei olnud kuriteo toimepanemisega nõus, mis on praktikute sõnul osutunud üheks kitsaskohaks," märkis justiitsminister.

Justiitsministeeriumi karistusõiguse ja menetluse talituse juhataja Astrid Asi lisas, et tahte väljaselgitamine süüdistuse esitamisel võib takistuseks saada, näiteks juhtudel, kui mees oma elukaaslast prostitutsioonile sunnib kui ka siis, kui ohvritel lastakse eelnevalt alla kirjutada mahukatele lepingutele.

Justiitsministeerium viis 2009. aastal läbi analüüsi, mis näitas, et karistusseadustiku erinevad koosseisud ei kata päris kõiki inimkaubanduse aspekte. Seetõttu hakati vastavat seadusemuudatust eelmisel aastal ette valmistama ning tänaseks on eelnõu kooskõlastusringile saatmiseks valmis

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700