16. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Forbes: vihatumate töökohtade TOP10

Uuringud näitavad, et ainult üks inimene viiest on täielikult pühendunud oma tööle, seetõttu ei ole just väga keeruline leida inimesi, kellele ei meeldi nende töö. Üllatav on see, milliseid töid peetakse halvimateks, kirjutab Forbes.

Sel aastal CareerBlissi poolt läbi viidud uuring paljastab 10 vihatumat töökohta. Ja tegu pole sugugi madala astme töökohtadega. Valu on siin psühholoogiline ning oleme sattunud Dilberti maailma. Eesmärgi ja tähenduse puudumine on probleemiks nende tööpostide puhul. Inimesed ei näe mõtet selles, mida nad teevad. Asutused, kus nad töötavad, ei tea, kuidas need inimesed võiksid areneda ning lõppkokkuvõttes ei tea inimesed seda ise ka. Need töötajad usuvad, et nad on võimelised andma rohkem, kuid hierarhiline bürokraatia takistab neid.

Kurvem pool on siin, et sellised ettevõtted kärbuvad. Deloitte’i keskuse uuring on näidanud, et ettevõtte eluiga Fortune 500s on langenud poole sajandiga 75 aastalt vähem kui 15-le ning suundub viie aasta poole. Mõttetus, mida inimesed näevad oma töös, on täpne peegeldus ettevõtete halvenevast seisust.

ReklaamNeid probleeme ei saa lahendada ka ametite ümberkujundamise või karjääri arengu selgemaks muutmise kaudu. Selle asemel peavad organisatsioonid ette võtma fundamentaalsed muudatused, et toimida radikaalselt teisel viisil fookusega kliendirahulolule läbi pideva innovatsiooni ning ka teised vajalikud sammud, et saavutada seda. Selle tegemise tulemuseks on ettevõtted nagu Amazon, Apple ja Salesforce.com, mille kliendid on õnnelikud, kasumid korralikud ning töötajad, kes näevad oma töös mõtet.

10 vihatumat ametit:

1. Infotehnoloogia direktor

Kuigi asutuste IT-juhtidel on vahel ettevõtete saatuse üle pea sama suur kontroll kui tegevjuhtidel, siis ollakse sellel ametipostil kõige rahuolematumad. Põhjuseks: tagatoapoliitika ja töötajatepoolne lugupidamatus.

2. Müügi- ja marketingi direktor

Rahulolematust põhjustab kõrgemate juhtide poolt antud vähesed juhised ning kasvuruumi puudus.

3. Tootejuht

Tootejuhid kurdavad piiratud karjäärikasvu võimaluste ning igava kontoritöö üle.

4. Vanem veebiarendaja

Nurinat tekitab veebiarendajates tõik, et tööandjad ei suuda suhelda selgelt ega mõista tehnoloogiat.

5. Tehniline spetsialist

Vaatamata kogemustele, koheldakse selliseid spetsialiste silmatorkavalt lugupidamatult.

6. Elektroonikatehnik

Tehnikud on rahulolematud vähese kontrolli, töögraafiku, väheste saavutuste, tööalase arengu puudumise, motivatsiooni puudumise ning kolleegidevahelise vaenulikkuse tõttu.

7. Kohtuametnik

Kohtuametnik on üks nõutumaid positsioone õigusala puhul. Siiski tekitab see ametikoht ka suurt rahuolematust. Töötunnid on pikad ja kurnavad ning ametnik satub tihti rahutute isikute kapriiside sihtmärgiks.

8. Tehnilise toe analüütik

Tehniline tugi on vajalik inimeste aitamiseks arvutiprobleemide puhul. Tüüpiliselt tähendab see rahulikul viisil tehnilise nõu andmist paanikas inimestele, tavaliselt telefoni teel ning kohale minnes avastades, et hädasolija polnud lihtsalt printerit sisse lülitanud.

9. Arvjuhtimisega tööpinkide (CNC) operaator

CNC operaator-seadistajad kasutatavad oma töös arvjuhtimisega tööpinke. Sellise töö puhul pole just palju rohkem teha kui vajutada nuppe ja hooldada masinaid. Kuna tegu on spetsiaalse erialaga, siis pole ka võimalust ametiredelil tõusta.

10. Turundusjuht

Turundusjuhtide rahuolematust tekitab vähene suunamine.

 

Autor: Urve Vilk, Silvia Kruusmaa

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700