12. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saa südamega sõbraks

Hoia oma abikaasat, eelista rohelist ja leia enesest köögikunstnik... Kõlab ju lihtsalt, ent meelde ei taha need tõed kuidagi jääda. Kaaluabi.ee tuletab meelde kuidas tuleb käituda, et olla oma südamega sõber.

1. Rasva võta mõistusega. Eelista monoküllastatud rasva, mida leiad avokaadost ning oliivõlist ning polüküllastatud rasva lõhest, linaseemnetest ja pähklitest. Loomset rasva proovi tarbida vähem.

2. Avasta endas vahemereköögikunstnik. Lisa toidule ohtralt oliivõli, sest seal on palju kasulikku rasva ning antioksüdante.

3. Maga vähemalt 7-8 tundi öö jooksul. Unepuudus tõstab stressihormooni taset, mis mõjub negatiivselt nii südamele kui ka veresoonkonnale.

4. Eelista rohelist. Roheline tee sisaldab rida kasulikke antioksüdante, mis vähendavad kolesterooli taset ning töötavad vastu vererasva vohamisele.

5. Suurenda kiudainete osa. Täisteraleib ning kaunviljalised vähendavad infarkti ohtu. Proovi tarbida vähemalt 30 grammi kiudaineid iga päev.

6. Tarbi rasvast kala. Rasvased kalad nagu lõhe ja anshoovis on täis kasulikke omega-3 rasvhappeid. Tarbides neid vähemalt kord nädalas, vähendada tunduvalt infarkti riski.

7. Naudi värskelt pressitud mahla. Apelsini ja greibimahl sisaldab palju antioksüdante.

8. Õpi jänestelt. Muuda köögiviljade kasutamine loomulikuks osaks igast söögikorrast. Südame panevad erksamalt põksuma just kapsas ja brokkoli.

9. Nosi pähkleid. Pähklid on nii maitsvad kui ka kasulikud. Aga ära liiale mine, sest nad sisaldavad palju rasva ehk kaloreid.

10. Liiguta end. Piisab 20 minutist liikumisest päevas, et süda pääseks ohutsoonist. Kui tegeled istuva tööga, proovi lisada rohkem liikumist ka igapäevastesse rutiinidesse.

11. Soola mõistusega. Maailma terviseorganisatsiooni andmetel lisavad noored mehed oma toidule kaks korda nii palju soola kui on tervislik. See aga suurendab kõrgvererõhu ning südame-veresoonkonna haiguste riski.

12. Siruta ennast. Proovi joogat või siruta oma keha mõnel muul moel. Jaapanis läbi viidud uurimus näitas, et oma keha sageli venitavatel inimestel olid arterid 30 protsenti vähem jäigad.

13. Joo veidi veini. 15 cl veini sisaldab tugevaid antioksüdante ning suurendab kasuliku kolesterooli taset. Pea aega meeles, et tegemist on alkoholiga ning selles on ka palju kaloreid.

14. Lõbutse. Üks sagedasi stressi põhjuseid on see, et inimesed ei tegele sellega, mis neile meeldib ehk naudi elu, siis on sul ka rohkem enerigat.

15. Puhka. Luba endale ka keset päeva väike puhkepaus. Sule silmad mõneks minutisk ning keskendu hingamisele, nii väldid stressi.

16. Hoia kontakti. Head suhted sõprade ja sugulastega vähendavad depressiooni, mis võib olla üks infarkti riskifaktoritest.

17. Ära unusta kalamaksaõli. Itaalias tehtud uurimuse järgi aitab kalamaksaõli vähendada vererasva.

18. Hoia oma abikaasat. Uuringute järgi on õnnetutel abikaasadel keskmisest kõrgem vererõhk. Hoides oma abikaasat mõtled ka enda tervisele.

19. Maitsesta küüslauguga. Kõik sibulalised on tervisele head, kuid küüslauk on eriti kasulik, sest aitab näiteks vältida punaste vereliblede kokku kleepumist, mis võib põhjustada trombe.

20. Kustuta sigarett. Ning sääasta nii enda ja oma lähedaste tervist, sest ka passiivne suitsetamine on peaaegu sama ebatervislik kui aktiivne suitsetamine.

21. Söö puuvilja. Iga päev ning mida rohkem erinevaid värve, seda kasulikum tervisele. Näiteks punane õun, kollane banaan, roheline kiivi, lilla ploom, oranz apelsin.

22.Naerata. Ameerika teadlaste poolt 300 inimese peal läbi viidud meeleolude uurimus näitas, et raskustega kokku puutuvad inimesed, kes suutsid naeratada, kannatasid 40% vähem südamehaiguste all

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700