Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 26. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teha, kui tööandja rikub kokkulepet tööaja kohta?

Mida teha, kui tööandja rikub töötajaga enne tööle asumist kokkulepitud tööaja graafiku tingimusi, selgitab Äripäeva käsiraamatute foorumis advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Küsimus: Töötaja kandideerib tööle, kuid tingimusel, et tööaeg graafiku järgi kestaks maksimaalselt kella 18-ni. Põhjuseks on, et peres on kaks väikest last, keda peale lasteaeda ei ole võimalik kellegi hooleks jätta. Töötaja kasvatab lapsi üksi.

Tööandja võtab töötaja tööle, kuid koostab graafiku selliselt, et ei võimalda töötajale eelnevalt lubatud tingimusi. Tööpäev graafiku järgi kestab 11 tundi. Töötaja on sunnitud tööpäeva kestelt minema siiski koju, mida tööandja peab omavoliliseks puudumiseks.

Millised on töötaja õigused?

Kas tööandja peaks võimaldama tingimusi, millest oli eelnevalt räägitud või millised on tööandja õigused? Seaduse üldprintsiipide järgi tuleb pooltel mõistlikult arvestada mõlema poole huve. Samas tööandja ei pea vaevaks töötajat kuulata, talle sobivat graafikut võimaldama.

Vastus: Töösuhtes, nagu ka igas muus lepingulises suhtes, on esmajärgulise tähendusega poolte kokkulepe. Kui pooled on kokku leppinud teatud tööaja kohaldamises, siis tuleb seda järgida. Samas on küsimus selles, kas tööle kandideerimisel saavutatud kokkulepe tööaja osas on ka kuidagi fikseeritud ja tagantjärgi tõendatav. Kindlasti tasub kontrollida, millises tööajas lepiti kokku töölepingus - seda peavad pooled järgima.

 

Kui töötaja lahkub tööpäeva kestel töölt, on see üldjuhul töölepingu rikkumine. Kui töötaja leiab, et tööaja kokkulepe oli teistsugune, peab ta tööandjalt nõudma kokkuleppe täitmist ja kokkulepitud tööaja võimaldamist. Sellist nõuet ei asenda töölt omavoliline ärakäimine.

 

Kui tööandja rikub töölepingut, on töötajal õigus tööleping soodustingimustel erakorraliselt üles öelda. Sellisel juhul on hüvitise eelduslikuks suuruseks töötaja 3 kuu keskmine töötasu. Kui töötaja ei soovi töölepingut üles öelda, on alternatiiviks töölepingu kohase täitmise nõue.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700