Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 13. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äri on nagu pokkerimäng

Kui paarkümmend aastat tagasi sarnanes äri malega - edu saavutamiseks pidi mitmeid käike ette mõtlema, siis täna sarnaneb äri pigem kiireid ostuseid nõudva pokkerimänguga, rääkis suhtekorraldusfirma KPMS partner ja Eesti parimaid pokkerimängijaid Henri Käsper, kes on mitmekordne Eesti meister turniiripokkeris Pärnu Juhtimiskonverentsil.

Maailmas on hinnanguliselt 100 miljonit pokkerimängijat. Ka James Bond, kes aastaid tegutses kasiinodes, oli mõned aastad tagasi sunnitud kolima pokkerilaudade taha, rääkis Käsper konverentsil.

Käsper rääkis, et paarkümmend aastat tagasi oli äri nagu malemäng – äri tegemisel tuli koguda infot ja  mõelda mitmeid käike ette. Viimase kümnendi jooksul on elu aga muutunud nii kiireks, et infot pole võimalik enam piisavalt kiiresti koguda ja tänane juht on pigem pokkerimängija, kes peab kiirelt tegutsema. 

Henri Käsperi 7 juhtimisreeglit, mida ta on õppinud pokkerilauas:

1. Kaks kaptenit.

Väikeses koosluses ei saa olla kahte kaptenit, võim saab olla ainult ühel inimesel. Kui satud mängulauda ja seal on 9 võõrast oponenti, pead esimese asjana välja selgitama, kes on kõige suurema võimuihalusega ning just selle inimese võtma  esimeseks ohvriks, sest kui tema on alistatud, siis on võim lauas sinu ja nõrgad oponendid allutatakse iseenesest tegevuse käigus.

2. Valitse oma emotsioone.

Iga tähtsa otsuse juures peab valitsema oma emotsioone ning kõige kehvemad otsused tehakse negatiivsete emotsioonide taustal. 

3. Hirmunud raha

Kunagi ei tohi mängida panustele, mida kardetakse kaotada, sedan nii elus, investeerides kui ka pokkerilauas. Kui tuntakse kergetki hirmu, hakatakse tegema valesid otsuseid.

4. Oskus loobuda

Pokker on suuresti loobumiste mäng – 80% juhtudest ei minda üldse mängu ja ülejäänud 20 protsendil juhtudest loobutakse 9/10 juhtudel poole peal.

5. Väikesed asjad loevad

Lauas tasub kuulata oponendi juttu, ent tegelikult tasub vaadata seda, mida räägib tema keha. Kui head nägu suudetakse sageli olenemata kehvast situatsioonist teha, siis keha hallata reeglina mitte.

6. Õppida, õppida, õppida…

Elukestev õpe pole pelgalt sõnakõlks, see on tänapäeval paratamatus.

7. Paradoks.

Asjadest tasub rääkida ikka ja alati ausalt, sest tavaliselt ei suudeta uskuda, et vastane räägiks lauas ausalt.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700