4. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dokumentaalfilmid imelise Pariisi hiilgusest

Prantsuse dokumentaalfilmide kuu seekordne programm keerleb Prantsusmaa imelise ja palju näinud pealinna Pariisi ümber. Ekraanil on filmid kaunitest paikadest, olulistest kultuurikeskustest, Pariisi ajaloost ning inimestest.

Prantsuse dokumentaalfilmide kuu üritusi korraldab mitu Prantsuse instituuti ja kultuuriasutust nii Prantsusmaal, selle ülemereterritooriumidel kui ka paljudes teistes riikides. Kinos Artis ligi nädala vältaval festivalil saab näha kuut filmi. Festivali avab Jean-Pierre Beaurenaut’ dokumentaalteos “Naudingute ja kuritegude Montmartre”.

Piirkonna poolteist sajandit väldanud arengulugu rullub vaataja ees lahti ajaloolist perspektiivi silmas pidades ning parajalt harivana, kujutamata künkapealset kordagi liialt postkaardi moodi olevana. Tänu vürtsikatele detailidele ilmneb Montmartre oma ehedal kujul – revolutsioonilise vabaduse ja boheemluse kehastusena.

Kavas on ka film “Pariisi rahuleping 1919”, mille fookuses on pärast Esimese maailmasõja lõppu Pariisis toimunud rahukonverents. Pariisist saab 1919. aastal nelja nõukogu (Ameerika Ühendriigid, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Itaalia) egiidi all viieks kuuks maailma pealinn ning virtuaalse valitsuse asukoht.

Film põhineb ajaloolase Margaret MacMilani uurimustööl, mis rekonstrueerib ajaloolise täpsusega õhustiku, milles Pariisi konverents toimus.

Samuti näeb filme Pompidou keskusest, 1970. aastate Pariisist, Louvre’i südames asuvast Apolloni galeriist ja Pariisi ­ooperiteatrist.

Prantsuse dokumentaalfilmide nädal

7.–13. novembril kinos Artis

www.kino.ee

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk, Puhkepäev

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700