25. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nädalalõpp Grapsiga

Gunnar Grapsi 60. sünniaastapäeva auks on välja lastud plaat, etendub muusikal ning tulemas on suurejooneline mälestuskontsert.

Kõik rokkarit meenutavad üritused on ajastatud lähestikku Grapsi sünnikuupäeva ehk 27. novembriga.

Rock Café asutaja ja Gunnar Grapsi 60. sünniaastapäeva kontserdi korraldaja Margus Pildi sõnul oli Graps hard rock’i koha pealt ainuke mees Eesti rokis, kes ei vandunud mitte kunagi alla oma põhimõtetele. “Laval olles jäi ta iseendale ja hard rock’ile truuks kuni viimase hetkeni,” kinnitas ta. See üksi on juba fakt, mis lausa kohustab vana rokimehe mälestuseks tema sünniaastapäeval suurejoonelisi mälestusüritusi korraldama.

Plaat Grapsi loominguga. Grapsile pühendatud ettevõtmisi toimub tänavu novembris veelgi. Hakatuseks nägi Grapsi vana bändikaaslase Jaak Aheliku ettevõtmisena ilmavalgust mahukas duubelplaat Grapsi loominguga.

See kujutab endast põhjalikku kollektsiooni rokimehe lugudest alates 1960ndatest kuni lõpuni. Neid esitavad 38 artisti ja bändi nii noorte kui ka vanemaealiste Eesti muusikute hulgast.

Näiteks laulavad Grapsi laule Tõnis Mägi, Ivo Linna, Ott Lepland, Tanel Padar, Ultima Thule, Terminaator, Pantokraator, Hendrik Sal-Saller, Metsatöll, Mahavok, Erkki-Sven Tüür, Birgit Varjun, Lea Liitmaa ja paljud teised. Venemaalt on oma panuse andnud ansambel Gorky Park, Lätist kollektiiv Keksi.

Mälestuskontsert Rock Cafés. Värske plaadi materjal tuleb tutvustamisele ka Grapsi 60 aasta juubelile pühendatud mälestuskontserdil klubis Rock Café.

“Ahelik lubas teha selle plaadi tegemisest tunniajase videokompositsiooni, kus sama plaadi muusika taustaks mängib. See läheb kohe kontserdi alguses ehk kella kaheksast käima ja kestab üheksani. Pärast seda tulevad lavale bändid,” avas Pilt kontserdiõhtu programmi.

Bändide ja solistide hulgast võimsaimaks nimetas ta Magnetic Bandi esinemist. “Jah, Magnetic Bandi võib vabalt megabändiks nimetada, sest seal on nii torud kui ka trummid ja nii suurt seltskonda pole neil varem kunagi koos olnud,” märkis korraldaja.

Kokku käib õhtu jooksul Rock Café lavalt läbi umbes kakskümmend viis muusikut, kes esitavad rokilegendi mälestuseks muusikat koos nelja erineva bändiga. Igale bändile jagub mängimis­aega umbes poolt tundi, millele lisandub Magnetic Bandi ligi pooleteisetunnine galakonstert Grapsi lugudest.

Siniheleroheline valgus. Kuna Grapsi looming on mälestusõhtu fookuses, siis peamiselt seda terve õhtu jooksul kuulebki. Ka kõikide erikülaliste ja bändide lavale lubamise eeltingimus on olnud, et nad esitavad peale enda lugude vähemalt ühe Grapsi kirjutatud loo.

Bändide vahetuse aja täidab Graps ise. Täpsemalt saab siis suurelt ekraanilt vaadata Grapsi omaaegsete esinemiste salvestusi. “Seda võib tõlgendada kaheti. Reaalselt on nii, et bändid tulevad vanameistrile kummardust tegema. Vaheaegadel on pildi peal Graps aga ise laval. Ehk asja võib võtta ka nii, et kui tema puhkab, siis mängivad bändid,” rääkis Pilt.

Lavastus “Raudmees”. Omapoolse panusena Grapsile pühendatud ürituste hulgas toob Tartu Uus Teater laulja sünniaastapäeval välja hoolikalt ette valmistatud teemalavastuse “Raudmees. Odysseuse eksirännakud”, mis võtab vaatluse alla muusiku elu ja loomingu.

Peaosa mängib selles noor näitleja Juss Haasma. Lavastuses kõlab üle kümne Grapsi laulu tema erinevatest elujärkudest. Kaasa teevad omal ajal tõelise raudmehega koos esinenud kitarrist Erki Sepp ja löökpillimängija Jaanus Salm.

Gunnar Graps 60 – mälestuskontsert”

26. novembril kl 20 Rock Cafés

Pilet: 10 eurot

“Raudmees. Odysseuse eksirännakud”

Tartu Uus Teater

Esietendub 27. novembril aadressil Lai 37

Pilet: 15/17 eurot

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700