28. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Et pühad rahakotti auku ei tekitaks

Olukorra vältimiseks, kus pühad sinu rahakotti suure augu tekitavad, tasub teha kaks eelarvet: üks tavapäraste detsembrikuu kulude ja tulude kohta ning teine spetsiaalselt pühadega seotud kulude arvestuseks, kirjutab tarbijaveeb Minuraha.ee.

Eilne esimene advent juhatas sisse jõuluootuse aja. Pühadeaeg tähendab aga sedagi, et tavapärastele väljaminekutele lisanduvad kulud kingitustele, kodu kaunistamisele ning jõulu- ja aastalõpupidudele,

Detsembri eelarve koostamiseks pane kirja kuu jooksul ees ootavad vältimatud väljaminekud – teenuste arved, laenud ja liisingud, samuti kulud toidule, hobidele, spordile jne. Kui kulud kirjas, võrdle summat oma tuludega ja saad teada, kas ja kui palju sul pühadeostudeks raha üle jääb. Eelarve mugavamaks koostamiseks saad kasutada pere-eelarve vormi.

Edasi saad hakata planeerima jõulude ja aastavahetusega seotud kulutusi, vastavalt sellele, kui palju eelarves raha üle jäi või plaanid kulutada hoopis varem kõrvale pandud säästudest teatud summa. Aastalõpu kulude arvestamiseks soovitame spetsiaalset kalkulaatorit, kus on üles loetletud paljud pühadega seonduda võivad väljaminekud alates kingitustest ja jõulukaartidest, lõpetades kontserdipiletite, pidude ja jõuluroogadele kuluva rahaga. Kirja tasub panna ka väiksemad ostud, näiteks postmargid jõulukaartide saatmiseks või pakkepaber. Mõtle sellelegi, kas mõned kingitused või kodukaunistused saaksid ise valmistada, mitte poest osta. Detailse jõuluostude nimekirja koostamine aitab sul vältida emotsioonioste ning ülekulutamist.

Kui tundub, et raha napib, võib krediitkaart või järelmaks tunduda hea lahendus, kuid sellega tasub olla ettevaatlik. Enne laenuraha eest kingituste või aastalõpureisi ostmist mõtle järele, kas sulle on jõukohane krediitkaardiga kulutatud summad tagasi maksta või tasuda järgmise aasta jooksul igal kuul järelmaksu. Kuna nii krediitkaardi kui ka väikelaenu või järelmaksu eest tuleb tasuda intressi, arvuta, kui palju kallimaks sulle ostetu seetõttu läheks. Kindlasti ei tasu mõeldagi SMS-laenu võtmisele, kuna selle intress on väga kõrge.

 

 

 

Autor: Kirjutab tarbijaveeb minuraha.ee, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700