7. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keeldumine on tervisele kasulik

Kuulud nende hulka, kes ei suuda kellelegi ära öelda või kedagi abistamast keelduda? Teiste soovid ja vajadused on sinu enda omadest alati tähtsamad? Sellisel juhul on aeg tõmmata pidurit, sest kirjeldatud käitumisviis tekitab stressi. 

Loomulikult on tore olla sõbralik, lahke ja empaatiline, kuid kui sellega kahjustad oma enesetunnet, on targem sellest loobuda. Mis on see, mis paneb meid teistega nõustuma, isegi kui me tegelikult seda ei tahaks? Kui oleksid meelsamini kodus, kuid teed siiski lubatud ületunde? Või lähed kohvikusse tuttavaga, kuigi sooviksid selle asemel vana lapsepõlvesõbraga kohtuda?

Töö osas võib põhjuseks olla hirm, et järgmisel korral ei paluta abi, ning kui majanduslik olukord peaks ettevõttes minema kehvemaks, siis eelistatakse neid, kes alati on valmis osa oma ajast ohverdama. Samuti on võimalik, et tuntakse hirmu konfliktide ja solvumiste ees, mis keeldumise puhul on kerged tekkima.

Hirm on aga sageli põhjendamatu, sest vahel võib ei-ütlemine anda vastupidise tulemuse. Kui sulle soovitatakse anda täiendavaid tööülesandeid, võid keelduda ja põhjendada oma otsust sellega, et lisatöö ei võimalda sul piisaval määral põhikohustustele keskenduda. Alati on võimalim paluda ülemusel seada ülesanded tähtsuse järjekorda. Selline käitumine tekitab sageli inimestes hoopis respekti.

Paljud ütlevad koheselt "jah", mõtlemata järele, mida nad tegelikult soovivad. Keeldumine on kergem, kui vastusega natuke viivitatakse, paludes aega järele mõtlemiseks.

Teine oluline punkt keeldumise juures on konkreetsus, seda nii kehakeeles kui ka sõnades. Kui ütled "ei" langetatud pilguga, kasutad keeldumiseks pikki ja lohisevaid lauseid ning sinu kehakeel on ebakindel, on sind kerge ümber veenda.

Otsusta enda eest seisma hakata, harjutades seda peegli ees. Seisa sirgelt, vaata vestluspartnerile otse silma sisse, ütle viisakalt "ei". Peegli ees harjutamine teeb reageerimise reaalses elus lihtsamaks, samuti on soovitav harjutada igapäevastes situatsioonides, mis ei ole nii olulised nagu näiteks kaupluses või telefonimüüjaga suheldes.

Loomulikult aita ka edaspidi teisi, kuid oluline on leida tasakaal. Iga kord kui millegagi nõustud, ütled sa automaatselt "ei" millelegi muule; millekski muuks kipuvad sageli olema sinu enda vajadused. Leia aega iseenda jaoks, sest nii kogud jõudu ja jaksu, et järgmisel korral taas teisi aidata.

Julge öelda "Ei"

• Keeldumisest keeldumine salvestub tihti kõhupiirkonnas ning võib põhjustada nii füüsilisi vaevuseid, peavalu kui kõhuprobleeme. Pikas perspektiivis võib põhjustada läbipõlemist.

• Sind ärritab sõbranna, kes kasutab sind kogu aeg oma murede leevendamiseks? Otsusta kuulata vaid 10 minutit, seejärel katkestada teda ning hakka tegema seda, mis sulle endale meeldib. Parem on kuulata ühe kõrvaga tund aega ning seejärel olla tige, et sõbranna sinu aega kulutas.

• Leia oma Achilleuse kand. Mõtle, kellele sul on raske "Ei" öelda ning miks?

• Mõtle, mis on kõige hirmsam, mis saab juhtuda, kui sa keeldud? Mis on parim, mis võib juhtuda? Kaalu neid variante hoolega ning vajadusel küsi nõu, kuid otsusta alati ise.

• Kui otsustad ütelda "Ei", siis ära ütle selle asemel "Ma ei tea". Ütle kindel ei ning ära varju hägusate selgituste taha.

• Leia endale positiivsed eeskujud. Pane tähele kuidas nemad sarnases olukorras käituvad ning mida ütlevad.

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700