15. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas leida ja hoida head müügiinimest?

Ettevõtete juhtide sõnul on müügiinimesed võrreldes teiste töötajatega erilised inimesed, neisse tuleks panustada, neid motiveerida ning pigem hoida olemasolevaid kui värvata uusi.

“Müügiinimene on väga oluline inimene ettevõttes. Ma ei soovi alaväärtustada teisi, aga müügiinimestesse tuleks aeg-ajalt panustada,” rääkis EMT personalijuht Terje Kuusik BestSalesi korraldatud seminaril “Kuidas leida ja hoida head müügiinimest?”. Ta lisas, et parem hoida ja arendada olemasolevaid töötajaid kui pidevalt uusi otsida.

Leedulane tahab juhiks saada. Värbamisel tuleb arvesta kultuuriliste erinevustega. “Eesti kuulub ikka Skandinaaviasse oma kultuuri ning mõtlemisega. Seega, kui me hakkame välismaale inimest otsima, tuleks läbi mõelda, keda me otsime ning miks me teda vajame,” rääkis Microsoft Eesti esinduse juht Rain Laane.

Laane märkis, et kultuurilised erinevused mõjutavad värbamist, sest nad mõjutavad töö tähtsust elus võrreldes pere ja eraeluga. Näiteks Leedu on tema hinnangul väga formaalse struktuuriga riik, kus juhi roll on oluline. Leedukate jaoks teeb juht kõik ära ja ka tema auto on oluline. “Kui Leedus müügimeest värvata, on leeduka küsimus, mitme aasta pärast ta juhiks saab. Seega peaks Leedus ametikoha reklaamimine käima karjäärivõimaluste ning ametikoha nimetuse kaudu,” sõnas ta.

“Lätis kujuneb väga oluliseks rahaline motivatsioon. Kus seal intervjuud tehakse, uuritakse, mis palk on ja kas ületundide eest saab ka lisaraha,” ütles Laane. Ta lisas, et ka ametikoha nimetus ja tiitel on oluline. “Kui ma olen sales manager, annab see motivatsiooni juurde,” selgitas ta.

Skandinaavias on pere kõige tähtsam. Rootsi ja Soome on Laane sõnul mitteformaalse struktuuriga. “Kui sa oled 30 ja sul on pea hall, on suurem tõenäosus juhiks saada,” rääkis Laane. Rootsis on auto puhul oluline, et juhi ja müügimehe Volvo oleks sama välimusega.

Laane sõnul on Eestis pere pingereas kohal number kaheksa ja töö kohal number üks. Rootsis on vastupidi. Kui kell saab 17, jäetakse töö pooleli, sest on lubatud perega tegeleda, kirjeldas Laane. Lätis on töö teisel kohal ja pere kaheksandal, Leedus on töö kolmandal ning pere viiendal positsioonil.

Pikemalt loe tänasest Äripäevast. Vajadusel osta päevapilet või telli leht.

 

 

Autor: Urve Vilk, Alyona Stadnik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700