2. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis muutub sel aastal sinu rahaasjades?

2012. aasta toob kaasa mitmeid muudatusi: täies mahus taastuvad maksed kohustustuslikku kogumispensionisse ehk II sambasse, samuti on muudatusi vabatahtliku kogumispensioni süsteemis. 1. jaanuaril tõusis ka alampalk ning 1. aprillil lubatakse pensionitõusu, kirjutab tarbijaveeb Minuraha.ee.

Kohustuslik kogumispension. Tänavu taastuvad maksed kohustuslikku kogumispensionisse – inimene maksab enda valitud pensionifondi 2% brutopalgast ja riik lisab sellele 4% (inimese palgalt arvestatava 33% sotsiaalmaksu arvel). Maksete taastumine puudutab üle 622 000 eestimaalase, kes on kohustusliku kogumispensioni süsteemiga liitunud. 

Kohustuslik kogumispension ehk II sammas põhineb eelfinantseerimisel – II sambaga liitunud töötav inimene kogub oma tulevase pensioni ise, kusjuures alates 1983. aastast sündinutele on liitumine kohustuslik.

2002. aastal käivitunud süsteem toimis kuni 2009. aasta 1. juunini. Siis peatas riik ajutiselt omapoolsed kogumispensioni sissemaksed kuni 2010. aasta 31. detsembrini. Neil, kes tahtsid ise kogumist jätkata, tuli 2009. oktoobris või novembris avaldus kirjutada ning nende brutopalgast läks 2010. aastal endiselt 2% pensionifondi ning 2011. aastal taastusid riigipoolsed sissemaksed poole ulatuses: endise 4% asemel maksis riik 2%. Need, kes jätkamise avaldust ei kirjutanud, ei maksnud 2010. aastal oma brutopalgast II sambasse midagi, 2011. aastal tasusid ise 1%, millele riik lisas 2%.

Sel aastal taastub süsteem endisel ehk 2%+4% kujul. See tähendab, et riik hakkab kõigi II sambaga liitunud inimeste pensionifondi tegema makset 4% ulatuses. Need, kes 2011. aastal maksid oma brutopalgast pensionifondi 1%, hakkavad 2012. aastast samuti tegema makseid täies ulatuses ehk 2% brutopalgast. Sissemaksete suurenemine toimub automaatselt, eraldi avaldust selleks kirjutada ei ole vaja.

Loe lähemalt maksete ajutisest peatamisest ning 2012. taastuvatest maksetest ning kohustuslikust kogumispensionist. Praegu saab valida 23 kohustusliku kogumispensioni fondi vahel. Nende tingimusi saad võrrelda siit.

Vabatahtlik kogumispension. Mõned muudatused ootavad ees ka vabatahtlikku kogumispensioni ehk III samba süsteemi. Siin kehtib endiselt põhimõte, et kui paigutad kalendriaasta jooksul kuni 15% oma brutosissetulekust kas III samba pensionifondi või pensionikindlustuslepingusse (arvestusse ei lähe kindlustuskaitseks makstud summad ning muud teenustasud), maksab riik sulle sellelt summalt järgmisel aastal 21% tulumaksu tagasi.

Alates 2012. aastast jääb 15% piirmäär kehtima, kuid sissemaksete suurusele, mida saab maksustatavast tulust maha arvata, kehtestatakse ülempiir. See on kuni 6000 eurot. Kui sinu tööandja teeb samuti sissemakseid sinu vabatahtlikku kogumispensioni fondi, lähevad nende piirmäärade arvestusse ka tööandja makstud summad. Tänavusest aastast vabastatakse tööandja tehtavad sissemaksed töötaja III pensionisambasse erisoodustusmaksust.

Loe III samba kohta lähemalt ja võrdle III samba pensionifondide tingimusi. 

Alampalk ja pension. Paljusid inimesi puudutab 1. jaanuaril kehtima hakanud uus alampalga määr. Alampalk tõuseb 4,3% ehk 290 euroni kuus ja 1,80 euroni tunnis. Alampalgaga on seotud näiteks omavalitsuselt palka saavate inimeste (raamatukogu- või kultuuritöötajate) töötasud, samuti on vanemahüvitise miinimummäär ühtlustatud palga alammääraga.

Selle aasta riigieelarves on ette nähtud ka raha pensionitõusuks, mis tähendab, et 1. aprillil kerkivad pensionid keskmiselt 4,4%.

Autor: Kirjutab tarbijaveeb minuraha.ee, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700