Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 3. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võlaõigusliku lepingu alusel töötava isiku õnnetus pole tööõnnetus, vaid õnnetusjuhtum

Tööõnnetuseks ei loeta juhtumit, kui inimene teeb tööd võlaõigusliku lepinguga, näiteks töövõtulepingu või käsunduslepinguga. 

Küsimus: Kui ma võtan kellegi tööle võsa raiuma suulisel kokkuleppel (ilma kirjaliku lepinguta) ja ohutustehnikas instrueerimata, kas siis mina kui tööandja kannan vastutust töötajaga juhtunud tööõnnetuse puhul? Olen erametsa omanik, mitte juriidiline isik.

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi:

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 1 lõige 1 kohaselt kehtib "Töötervishoiu ja tööohutuse seadus" vaid töölepingu seaduse alusel töötavatele isikutele. Seega ei loeta tööõnnetuseks juhtumit, kui inimene  teeb tööd  võlaõigusliku lepinguga, näiteks töövõtulepingu või käsunduslepinguga. Võlaõigusliku lepingu alusel töötava isikuga  tööd tehes juhtunud õnnetus ei ole tööõnnetus, vaid õnnetusjuhtum.

Kui töötaja asub tööülesandeid täitma ilma lepingut sõlmimata, eeldatakse töötaja kui töösuhte nõrgema poole kaitse eesmärgil, et tegemist on töölepingulise suhtega. Vaidluse korral peab tööandja suutma tõendada, et pooled sõlmisid hoopis mingi võlaõigusliku lepingu.

Seega on Teie esitatud küsimuse puhul oluline teada, mis lepingu alusel töötaja teie erametsas võsa raius ja sealt edasi saab alles rääkida, kas tegemist oli tööõnnetusega. Selleks tuleb välja selgitada, milline  oli kokkulepe töö teostajaga  ja kuidas tööd tehti.

Töölepinguga töötaja allub tööandja juhtimisele ja kontrollile, s.t tööandjal on kogu aeg õigus tööd juhtida ja kontrollida. Töövõtulepinguga töötaja teeb kokkulepitud tööd omal vastutusel, tavaliselt selline leping sõlmitakse  mingi teatud töö tegemise ajaks ja leping lõpeb töö valmimisega.

Kuigi kirjalik vorminõue kehtib  ainult töölepingule ja  võlaõiguslik leping võib olla ka suuline, annab kindlustunde mõlemale poolele lepingu kirjalik vormistamine.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700