10. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helsingi  kutsub disaini imetlema

2012. aastal kannab maailma disainipealinna tiitlit Helsingi, mis pakub aasta lõpuni kõigile disainihuvilistele võimalust kaeda arvukaid näitusi, osaleda seminaridel, töötubades, vestlustel ning aidata kaasa mitmesuguste projektide elluviimisele.

Tasub teada

Disainipealinna meeskond soovitab: kümme huvitavat sündmust ja objekti sel poolaastal

Kölm Im Studio: “Liminal”

Tegu on näitustesarjaga, kus oma töödega astuvad üles noore generatsiooni disainerid. Näitused vaatlevad disaini võimalikkust maailmas, kus tootmine, disain ja disaineri roll on pidevas muutumises.

Aeg: 13.10.2011–31.12.2012

Koht: disainigalerii Köln Im Studio, Helsingi

http://liminal.koln.fi

“Seitse ühendust – Soome arhitektuur välismaal”

Näitus, kus video vahendusel tutvustatakse seitset soome arhitektide loodud hoonet väljaspool Soomet. Näitusel saab näha videoid, fotosid, helisalvestisi, joonistusi ja intervjuusid arhitektidega.

Aeg: 11.01–26.02.2012

Koht: Soome arhitektuurimuuseum, Helsingi

www.mfa.fi

Annantalo laste raamatukohvik

Lapsed disainivad Annantalo kohviku ümber uueks laste raamatukohvikuks, kohaks, kus on mõnus lugeda raamatuid ja arutleda kirjanduse üle.

Aeg: 23.01–31.12.2012

Koht: Annantalo kunstikeskus, Helsingi

http://annantalonkahvila.fi

Rovaniemi Disaininädal

Nädalane programm sisaldab näitusi, performance’eid, rahvusvahelisi disainiseminare

jms.

Aeg: 17.–26.02.2012

Koht: Rovaniemi

www.rovaniemidesignweek.fi

“Ehitame linna!”

Projekt, mille käigus on lastel võimalik õppida arhitektuuri ja linnaplaneerimist ooperi, tegevuskunsti, lühifilmide ja visuaalsete kunstide kaudu.

Aeg: 03.–18.03.2012

Koht: Soome arhitektuurimuuseum

www.rakennetaankaupunki.fi

“Ideest tooteni – Klassikalise Arabia keraamika sünd”

Fiskars Home korraldab avatud uste päeva, mille käigus saab näha, kuidas sünnivad keraamikatooted. Programmis on üritused lastele, intervjuud kunstnikega, tehase külastamine jne.

Aeg: 31.03.2012

Koht: Arabiakeskus, Arabia tehasepood, Helsingi

www.arabia.fi

Paviljon

Helsingi disainipealinna paviljonis toimub suvekuude jooksul mitmesuguseid üritusi: töötoad, vestlused jm.

Aeg: 12.05–16.09.2012

Koht: disainimuuseumi ja Soome arhitektuurimuuseumi vaheline ala, Helsingi

www.wdchelsinki2012.fi

“Tuleviku ehitajad – Soome

disain 1945–1967”

Näitus vaatab ajalukku ning ­uurib, kuidas Soome elas üle Teisele maailmasõjale järgnenud majanduslikud raskused ja sai üheks olulisemaks disainikeskuseks maailmas. Näitus tutvustab rahvusvaheliselt tunnustatud Soome disainereid ja nende töid.

Aeg: 24.05–23.09.2012

Koht: disainimuuseum, Helsingi

www.designmuseum.fi

Kamppi vaikuse kabel

Kabel on ehitatud Kamppisse Narinkka väljakule ehk linna kõige hõivatumasse piirkonda kohtumispaigaks ja lihtsalt rahuliku pausi tegemiseks. Puidust kabelit ei hakata kasutama religioossetel eesmärkidel.

Aeg: avatakse mai alguses

Koht: Narinkka väljak, Helsingi

www.helsinginseurakunnat.fi

Mari küla

Mari küla on 1960ndatel loodud utoopilise disainiga küla Marimekko loojalt Armi Ratialt. Eesmärk oli luua elamupiirkond Marimekko töötajatele. Idee taaselustatakse.

Aeg: aasta läbi

Koht: Helsingi ja maailm, Marimekko poed, kontor ja tehased

www.marimekko.com/marivillage

Maailma disainipealinna tiitlit annab välja ICSID (the International Council of Societies of Industrial Design). Tiitlit kannab iga kahe aasta tagant üks maailma linn selle tunnustuseks, et seal seal on disaini kasutatud ära nii, et linna sotsiaalne, kultuuriline ja majanduslik elu on paranenud. 2010. aastal oli maailma disainipealinn Soul.

Disainiaastal toimuvaga kursis olemiseks on võimalik kodulehelt www.wdchelsinki2012.fi/en/app saada infot Helsingi disainiaasta mobiilirakenduse allalaadimise kohta iPhone’i, Nokia ja Androidiga telefonidele ning iPadile.

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700