13. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jazzkaarel uus kese

Eesti džässielu tippsündmuse, aprillikuu lõpus publikut rõõmustava Jazzkaare peamine toimumiskoht on tänavu uus. Hulk festivali tippkontserte antakse sel aastal spetsiaalselt rajatud 1000 m2 suuruses mereäärses paviljonis.

Esinejate valik on värske igal aastal, samuti püüab Jazzkaar tähelepanu eriprojektide ja uuendustega.

Tänavu on Jazzkaare tehniliselt olulisim uuendus festivali tuumikala liikumine kontserdisaalidest spetsiaalselt rajatavasse hiigelpaviljoni, kus hakkavad toimuma suured ja tantsulised etteasted. Publikul on seal küllaltki palju liikumisvabadust ning atmosfäär mõjub kontsentreerituna. Merepaviljoni asupaik on planeeritud Vanasadama külje alla Admiraliteedi basseini vahetusse lähedusse.

Uue esinemispaiga puhul on tegemist unikaalse paviljoniga kogu Euroopas. Rohkem kui 1000 m2 suuruse põrandapinnaga avar ruum võimaldab mitmesuguseid sisemisi lahendusi, mistõttu on seda hea iga konkreetse ürituse jaoks ümber kohandada. Kontserdiala mahutab tuhatkond inimest ning on täiendatud avatud publikutsooniga, kuhu koondatakse kohvikud ja näitused.

Tänavuse Jazzkaare raames toimub rohkem kui viiskümmend kontserti, neist uues paviljonis pea kolmandik.

Üks vaieldamatuid tippsündmusi on festivali avakontsert Mali päritolu vokaalduolt Amadou & Mariam. Tegemist on pimeda abielupaariga, kelle kava koosneb unikaalsest ja isikupärasest maailmamuusikast ning on erinevalt tüüpilisest afromuusikast pisut bluusi poole kaldu.

Merepaviljoni kõige tantsulisem kontsert tõotab tulla klubimuusikat viljeleva staarbändi The Brand New Heavies etteaste. Anne Ermi sõnul on tegu ansambliga, keda ta on Eestisse püüdnud esinema saada juba ammu. Veerandsada aastat hoogsat acid jazz’i viljelenud legendaarne kooslus on tuntud kogu maailmas.

Mõnusalt rütmikas on ka lähinaabrite soomlaste klubibändi Jo Stance kontsert, mis toimub samuti mereäärses paviljonis. Kui The Brand New Heaviese mängitav džäss on hiphopimaiguline, siis Jo Stance’i valik on džässi ja souli kokkupuutepunkt. Tantsimiseks ja väljaelamiseks sobivad aga mõlemad.

Spetsiaalselt laste peale mõeldes on kavva võetud lastekontsert, millest võtavad teiste seas osa klounid Piip ja Tuut. Eraldi üritusena toimub Eesti naisvokalistide show-kontsert “Jazzis ainult tüdrukud”.

Mereäärse ala haaravad džässirütmid enda valdusse laiemalt Kalamaja päeval, 22. aprillil, kui tasuta kontserte saab kuulda õige mitmes Kalamaja piirkonda jäävas paigas, näiteks kohvikus Klaus, Estonia klaverivabrikus, Kamahouse’is, Kukekese baaris, F-hoones, Kalju kirikus jm.

Kontserte toimub ohtralt ka mujal Tallinnas ning seda mitmekesisele maitsele. “Oleme avatud igasugusele heale muusikale. See ei pruugi olla kitsalt võttes ainult džäss, vaid see võib olla ka näiteks maailma- või klubimuusika,” väitis festivali kunstiline juht Anne Erm.

Jazzkaar 2012

20.–29. aprill

Pilet: 5–45 eurot, paljud kontserdid tasuta

www.jazzkaar.ee

 

 

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700