Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 23. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suhkur teeb rumalaks

Koolilõpetajad ja eksamiperioodiks valmistuvad tudengid, pidage magusaga piiri - juba kuuenädalane kõrge fruktoosisisaldusega dieet aeglustab ajutegevust, takistades niiviisi mälu tööd ja pidurdades õppimisvõimet, vahendavad ERRi teadusuudised. 

Teadlased rõhutavad, et seejuures pole tegu mitte puuviljades loomulikult leiduva puuviljasuhkruga, mis sisaldab ka kasulikke antioksüdante. Kahju sünnib odavast kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupist ehk glükoos-fruktoossiirupist, mis on  tavalisest maisisiirupist kuus korda magusam ning mida  kasutatakse sageli karastusjookide, maitseainete ja ka beebitoitude valmistamisel. Keskmine ameeriklane tarbib glükoos-fruktoossiirupit aastas veidi üle 18 kilogrammi.

Suhkruste maiustuste asemel soovitavad teadlased aju tervist ja õppimisvõimet silmas pidades seega pigem värskeid marju, jogurtit ja miks mitte ka tumedat šokolaadi. Kui aga kuidagi magusaisule vastu ei saa, siis tuleks võimaliku kahju kahandamiseks süüa juurde näiteks kalast, pähklitest ja linaseemnetest saadavaid omega-3 rasvhappeid.

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700