Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 13. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Päike võib nägemist kahjustada

Sama oluline kui naha kaitsmine on silmade hoidmine päikese tekitatud UV-kiirguse ja tehistekkelise UV-valguse eest, kirjutavad Meditsiiniuudised.

Põletused ei pruugi tekkida alati otsesest päikesevalgusest, vaid ka pindade, lume või veekogu peegeldusest. Silmakahjustusi on mitut liiki.

Päikesepõletus võib silma sarvkestal tekkida samamoodi kui nahal. Sellist põletust nimetakse fotokeratiidiks. Silmas tekib pisaravool, samuti võib esineda valulikkust. Enamikul juhtudel on niisugune seisund ravitav, kuid võib tekkida ka eluaegne terava valguse kartus ehk fotofoobia.

Sarvkestale võib hakata silma välimisest nurgast kasvama nn tiibkile ehk pterygeum. Rasketel juhtudel, kui tiibkile kasv on ulatuslik, võib see hakata otseselt nägemist segama. Protsessi on võimalik operatiivselt peatada ja tekkinud tiibkile eemaldada. 

Kahjustused on pöördumatud

Kahjustused silmaläätsel on aga pöördumatud. Tugev UVkiirgus võib põhjustada läätses hägususe teket, millest areneb edasi kae (cataract). Sellise kahjustuse ravi on ainult kirurgiline. Kui olete lõunamaa päikeserohketes riikides ringi sõitnud ja sealseid kirikuid külastanud, siis kindlasti olete märganud, et paljudes kohtades tehakse kirikule väärismetallidest annetusi. Need on tihti amuletid või kujundid haigetest kehaosadest. Enamik neist kujutab silma, mis näitab, et vanasti, kui päikseprille veel ei olnud ja ohtu ei tunnetatud, tekkisid päikeselistes maades sageli silmakahjustused ja seda ilmselt kuni pimedaks jäämiseni.

Üks niisuguseid UV-kiirgusest tekkida võivaid kahjustusi, mis viib nägemise kas osaliselt või täielikult, on silmapõhja tsentraalse osa ehk makuli põletus. Sellise protsessi tulemusena tekib silmapõhja õhukese tsentraalse osa rakkude kahjustus, areneb degeneratiivne kude ja kujuneb välja düstroofia.

Efektiivne ravi tänapäeval puudub

Seda nimetatakse makuli kärbumiseks, mis toob omakorda kaasa märkimisväärse nägemisteravuse vähenemise.

Tänapäeval sellise kahjustuse efektiivne ja püsivate tulemustega ravi puudub. UV-kiirgusest põhjustatud muutused silmades võivad tekkida ükskõik millises eas, seega on oluline kaitsta nii enda kui ka laste silmi. Tänavapildis ja autodes näeme, et täiskasvanud kannavad küll päikeseprille, kuid kahjuks on nad unustanud oma laste silmad.

Millele päikeseprille valides keskenduda?

Päikeseprillide valikul tuleks peale disaini lähtuda ka muudest olulistest näitajatest. Kasutatavad tehnoloogiad on tootjate seas küll erinevad, kuid kvaliteetseid päikeseprille iseloomustavad üldjuhul järgmised omadused:

UV-kaitse, polarisatsioon, infrapunakiirguse filtratsioon, fotokroomsed klaasid jne.

? UV-kaitse. Enamikule päikeseprillidele on märgitud 100%ne kaitse, vastasel juhul kaoks nende mõte. Siiski esineb ka petlikke silte, mistõttu jäävad silmad ja silmapõhjad tegelikult kaitseta. Tavalise tumeda klaasi tõttu pupillid laienevad ning lubavad veelgi rohkem UV-kiiri silmapõhja. Seetõttu on oluline uurida tootja usaldatavust ja soetatavate päikeseprillide kvaliteeti.

? Polariseeritud prilliklaas. Valguskiired langevad päikeseprillide klaasidele kaootiliselt, kuid polariseeritud klaas aitab need ühte koondada, lubades läbi klaasi vaid silmale kahjutud horisontaalsed valguskiired, tõrjudes samal ajal vertikaalseid. Polariseeritud klaasid on hädavajalikud aktiivse eluviisiga inimesele, samuti autojuhtidele. Polariseeriv filter võimaldab kõrvaldada polariseerunud hajusvalguse ja peegeldused. Sellise klaasi reedab pimedamas valguses teatud nurga all vaadates klaasile tekkiv n-ö õlilaik.

? Fotokroomne prilliklaas. Kasutatakse prilliklaasides, et kohandada klaasi tumedust välisvalgusest olenevalt. Ereda päikse korral tumeneb klaas iseenesest ja pakub seega silmale tugevamat kaitset. Pilvise ilmaga muudab fotokroomne klaas vaatepilti heledamaks. Läbi autoklaasi vaadates on sellisel klaasil üldjuhul väiksem toime, sest autoklaas neelab iseenesest osa valgusest. Autost väljudes aga tumeneb klaas ereda päikese mõjul automaatselt.

? Suure infrapunakiirguse filtratsiooni puhul toimub pidev energiavahetus külma ja kuuma pinna vahel, kuni kõik pinnad on saavutanud sama temperatuuri (tasakaalu). Meie kliimas on see päikeseprillide puhul oluline. Vajadus päikeseprillide järele tekib juba varakevadel, olgugi et ilmad on veel jahedad ja kliima niiske. Just seetõttu kipuvad prilliklaasid uduseks minema ja jäätuma. Infrapunakiirguse filtratsioon aitab seda probleemi lahendada.

? Muud tegurid, näiteks peegeldumisvastane kaitse, kriimustus- ja šokikindlus, hüdroja aerofoobne kaitsekiht ehk vett tõrjuv ning kriimustusi ja sõrmejälgede teket ära hoidev kaitse.

? Klaasi värvus. Igal värvusel on oma funktsioon. Tumedad klaasid on mõeldud kasutamiseks ereda valguse korral ja ekstreemsetes tingimustesse, näiteks lumel, kõrgmäestikes, merel jne.

Tavaliselt on need klaasid tähistatud kõrgema kategooriaga, mis igapäevaseks kasutamiseks ei sobigi, sest liialt tume klaas võib tavatingimustes silmi väsitada. Seetõttu on otstarbekas igapäevaseks kasutamiseks valida prillid, mille klaasid kuuluvad keskmiste kategooriate alla. Päikeseprille kiputakse tihtipeale välja vahetama uute ja moodsate vastu. Valiku langetamisel aga tuleb kindlasti lähtuda klaaside kvaliteedist, mitte ainult prillide väljanägemisest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700