14. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võõrutuskuuri hind võib loobujat ehmatada

Kõik arstid saavad suitsetava patsiendi ravimisel anda talle soovitusi suitsetamisest loobumiseks, märgib Tartu Ülikooli Kliinikumi pulmonoloog Ülle Ani.

Ani ütleb, et kõigil arstidel on õigus soovitada ravimeid ning vajadusel väljastada retsepte nikotiinisõltuvusravimite ostmiseks. Samas on igas Eesti keskuses olemas arstid, õed, psühholoogid või füsioterapeudid, kes on saanud spetsiaalse ettevalmistuse suitsetamisest loobumise nõustamiseks kirjutab ajaleht Meditsiiniuudised.

“Teadmised pidevalt paranevad ja kasutatakse tõenduspõhiseid meetodeid,” lisab pulmonoloog. Alati võib püüda loobuda ravimite abita Ani rõhutab, et nikotiinisõltuvusravimeid kasutatakse nikotiinisõltuvuse olemasolul.

“Suitsetaja võib alati proovida loobumist ravimiteta. Kui see ei õnnestu, soovitame sobivaimat ravimit,” selgitab ta. Kõnealustel arstimitel on kõigest suitsetamisest loobumist abistav efekt. Kui tõhus ravim on, sõltub arsti sõnul inimese individuaalsest tundlikkusest.

“Ühegi soovitatava ravimi efekt ei ole ega saagi olla suit-setamist ära hoidev toime. Inimesel peab endal olema tahe loobuda, ravimi eesmärk on muuta loobumine kergemaks,” märgib ta.

Pulmonoloogi sõnul tekib suitsetamisest loobujal sageli depressioon või ärevus, haiguse olemasolul võib see süveneda.

Sel juhul on inimesel väga raske üksinda hakkama saada ning vajalik on eelnev kompleksne hinnang nii nikotiinisõltuvuse kui ka emotsionaalse enesetunde kohta. Seejärel saab anda täpsed soovitused loobumiseks ja ravimite valikuks.

Ravimid tuleb suitsetamisest loobujal apteegist osta hinnasoodustuseta. Ani räägib, et üldjuhul on paljudes riikides loobumisravimite hinnad sigarettide hindadega võrdsed, kuid Eestis on viimased madalamad.

“Seetõttu võib patsient apteegis esialgu hinna peale ehmuda, kuid loobumisel saab ta arvestada kasuliku investeeringuga: edaspidi ei tule tal sigarette osta ja väheneb võimalus, et ta peab krooniliste haiguste ravile kulutama hakkama,” ütleb ta.

Ani lisab, et viimast silmas pidades on oodata, et tervishoiu rahastamise üle otsustajad astuvad lähiajal samme ravimite osalise kulu katmiseks.

Ta leiab, et käsimüügist nikotiiniasendusravi otsima tulev patsient võiks apteegist saada soovitusi nikotiiniplaastrite tugevuse valikul, samuti teavet, et nikotiiniplaaster ei hoia suitsetamist ära.

Pulmonoloogi sõnul ütlevad paljud patsiendid, et plaaster, millega nad suitsetamisest loobuda proovisid, ei aidanud üldse. Järgnevalt aga selgub, et oodati suitsetamist ära hoidvat efekti, mida plaastril mõistagi ei ole.

Vahel kasutatakse plaastrit ka valesti, näiteks teevad abikaasad selle omavahel pooleks. “Loobuja peaks teadma, et plaastri tugevus sõltub selle suurusest ja korrektsest kontaktist nahapinnaga,” selgitab kopsuarst. “Samas juhul, kui plaaster osutub liiga tugevaks,  ei pea ostu minema viskama, vaid seda võib lõigata ja jätkata väiksema tüki paigaldamisega,” lisab ta.

Näts võib ise sõltuvuse allikaks muutuda Nikotiininätsu puhul tuleb tema sõnul teada, et see on ainus ravim, mis võib põhjustada nikotiinisõltuvuse püsimist. Kui apteeker märkab, et sama inimene käib juba terve aasta või kauem järjest tema käest nikotiininätsu ostmas, tuleks anda talle soovitus pöörduda nõustamiskabinetti. Nikotiininätsusõltlasi – nagu ka ka huuletubaka, e-sigareti jt tubaka tarbimise liikide sõltlasi – käsitletakse samamoodi kui sigareti suitsetamisest sõltuvuses olevaid inimesi.

Eestis pöördub suitsetamise asjus nõustamiskabinetti aastas umbes 1700 täiskasvanut ja 500 noort. Suitsetaja sõltuvusravi kestab kaheksa kuni üheksa nädalat. Üksikutel juhtudel on vajalik pikem ravikuur. Ani sõnul kasutavad loobujad ravimeid sageli ainult esimestel nädalatel, tunnetavad siis head efekti ja loobuvad järgnevate pakendite ostmisest. See aga viib pahatihti sigarettide juurde tagasi, sest ravikuur jäi sisuliselt pooleli. Kahekuuse ravikuuri hind on 95–130 eurot.

130 eurot võib kuluda ravimitele, mida saab suitsetamisest loobumiseks apteegist osta. See tuleb kallim kui sigaretid, kuid on pikas perspektiivis siiski kasulik investeering.

Autor: Urve Vilk, Triin Tabur

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700