15. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laenu ennetähtaegne tagasimaksmine võib  tähendada lisakulu

Kui laenu soovitakse enne lepingu tähtaja lõppu tagasi maksta, võib pank või muu laenu andnud ettevõte nõuda hüvitist. Kas laenuandjal on õigus sinult hüvitist nõuda, sõltub üldjuhul sellest, kas sul on sõlmitud fikseeritud või fikseerimata intressimääraga laenuleping, kirjutab tarbijaveeb Minuraha.ee.

Fikseeritud intressimääraga laenulepingu puhul (st lepingus on kokku lepitud kindlaks perioodiks konkreetse suurusega intressimäär, näiteks 5% aastas) võib laenuandja sinult nõuda mõistlikku hüvitist kahju eest, mis on tingitud laenu ennetähtaegsest tagasimaksmisest. See õigus on laenuandjal sellepärast, et kui on sõlmitud fikseeritud intressimääraga laenuleping, on pangal õiguspärane ootus teatud suuruses intressi teenimiseks. Intressi suurus on lepingu sõlmimise hetkel välja arvutatav.

Tasub teada, et makstava hüvitise suurus sõltub sellest, kui palju varem enne lepingus kokkulepitud lõpptähtaega tahetakse laenu tagasi maksta. Kui laenu tegeliku tagasimaksmise hetke ja laenulepingus kokkulepitud lepingu lõppemise tähtaja vaheline periood on pikem kui üks aasta, ei tohi hüvitise suurus ületada 1% ennetähtaegselt tagasimakstava laenu summast. Kui see periood on lühem kui üks aasta, ei tohi hüvitis olla suurem kui 0,5% ennetähtaegselt tagasimakstava laenu summast.

Kui laen on tagatud hüpoteegiga (tavaliselt on selline laen näiteks eluasemelaen), on laenuandjal õigus eelnimetatud protsentidest suuremat hüvitist nõuda, kui ta on laenu ennetähtaegse tagasimaksmise tõttu suuremat kahju saanud.

Fikseerimata intressimääraga laenulepingu puhul (st lepingus kokkulepitud intressimäär sõltub näiteks 6 kuu Euriborist või mõnest muust muutujast, mida kumbki lepingupool prognoosida ei saa), ei ole laenuandjal õigust laenu ennetähtaegse tagasimaksmise korral hüvitist nõuda.

Erandiks on siinjuures hüpoteegiga tagatud laenud (tavaliselt on selline laen näiteks eluasemelaen). Sel juhul  on laenuandjal õigus nõuda saamata jäänud intressi kolme järgneva kuu eest.

Loe täpsemalt Võlaõigusseadusest: § 411. Tarbija õigus ennetähtaegsele tagasimaksmisele

Tasub teada, et need Võlaõigusseaduse sätted jõustusid 1. juulil 2011. Kui sinu leping on sõlmitud enne seda kuupäeva, siis tuleb laenu ennetähtaegse tagasimaksmisel korral juhinduda Võlaõigusseaduse varasemast redaktsioonist.

 

Autor: Kirjutab tarbijaveeb minuraha.ee, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700