21. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pangakaart jõuab mobiiltelefoni

Eesti juhtivad pangad ja tehnoloogiaettevõtted alustasid pilootprojekti, et katsetada uudset makselahendust, kus pangakaardi kiibi funktsioonid on tõstetud mobiiltelefoni SIM-kaardi kiibile. Projekti tulemusena võib pangaklient tulevikus sooritada igapäeva kaardimakseid plastikkaardi asemel hoopis mobiiltelefoniga.

Selleks, et tehnoloogiline uuendus kasutusele võtta, tuleb rakendada uudset NFC (Near Field Communication) tehnoloogiat. Tegemist on tehnoloogiaga, mis võimaldab spetsiaalse kiibi abil raadiosageduslikus lähiväljas toimivaid kontaktivabasid autentimis- ja makselahendusi.

EMT tehnoloogiadirektori Tiit Tammiste sõnul on projektis osalejad kokku leppinud Eesti NFC arhitektuuris. “Lisaks kirjeldati virtuaalse pangakaardi loomise ja mobiiltelefoni emiteerimise olulisemad protsessid ning analüüsiti laiapõhjalise kontaktivaba piletitoote rakendamise võimalusi ühistranspordis,” lisas Tammiste.

“Võime uhkusega öelda, et Eesti NFC-projekt arvestab maailma viimaseid suundi,” ütles Oliver Väärtnõu, ELIKO Tehnoloogia Arenduskeskuse juht. “Projekti tulemusena omandasime tipptegijatelt kogemusi ja parimaid praktikaid.”

Rakendusuuringule järgneva pilootprojekti eesmärk on testida kontaktivaba virtuaalse pangakaardi loomist mobiiltelefonis, pangakaarte sisaldava mobiilse rahakoti turvanõudeid ja kasutajaliidest ning virtuaalse pangakaardiga teostatud maksete edastamist täna kasutusel oleva infrastruktuuri vahendusel.

Pilootprojekts osalevad Danske Bank A/S Eesti filiaal (Sampo Pank), OÜ ELIKO Tehnoloogia Arenduskeskus, AS EMT, Nordea Bank Plc Eesti filiaal, AS SEB Pank ja Swedbank AS ning Oberthur

Autor: Ave Lepik, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700