Autor: Tiive Murdoja • 17. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hooli tervisest ja liitu „Sööme ära!“ aktsiooniga

Tervise Arengu Instituut alustab tänasest üldrahvalikku aktsiooni „Sööme ära!“, mille eesmärk on meelde tuletada soovitust süüa päevas vähemalt 5 portsjonit ehk 5 peotäit puu- ja köögivilju ning näidata, et paljude jaoks keerulisena näiva ülesande täitmine ei olegi tegelikkuses nii vaevaline, kuid on tervise seisukohast väga oluline.

„Aktsiooniga soovime tervise edendamisse kaasata kõik Eestimaa elanikud, et selgitada välja enim puu- ja köögivilju söövam kodupaik,“ lausus Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi. „Kõik, kes tahavad aidata oma kodukandil saada piirkonnaks, kus elab enim puu- ja köögivilju söövaid inimesi, saavad seda teha veebilehel toitumine.ee.“

Puu- ja köögiviljade söömine on üks tervisliku toitumise põhilistest näitajatest. Samas näitab Tervise Arengu Instituudi uuring, et viis ja enam portsjonit sööb igapäevaselt vaid 10% inimestest. 24% inimestest ei söö igapäevaselt üldse puu- ja köögivilju ning pooled Eesti inimestest (49%) söövad ainult ühe või kaks portsjonit puu- või köögivilju päevas.

“Puu- ja köögivilju on tarvis süüa, sest nad sisaldavad palju vett, vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid ja fütotoitaineid, mis aitavad vältida erinevaid haigusi,” selgitas Tagli Pitsi. “Need erinevad ained toimivad näiteks antioksüdantidena, suurendades organismi vastupanuvõimet ja toetades immuunsüsteemi, nad aitavad alandada vere kolesteroolitaset ning vererõhku, osadel ainetel on jällegi antibakteriaalsed omadused.”

Pitsi lisas, et seekordne kampaania on astunud sammukese edasi ning eesmärgiga lihtsustada viie peotäie soovituse järgimist, pakuvad kampaaniale „Sööme ära!“ tuge erinevad toitlustusasutused üle Eesti, samuti suuremad toidukaupluste ketid, kes kõik teevad soovitusliku puu- ja köögiviljade koguse kättesaamise lihtsamaks ja soodsamaks. Lisaks pakuvad põnevate puu- ja köögiviljaroogade retseptide näol inspiratsiooni kolm tuntud toiduvalmistajat – toidublogijad Ragne Värk ja Silja Luide ning restoran Mamo perenaine Margit Härma. Suuremate jaekettide köögiviljalettidesse on püstitatud ka Oilio salatibuffet püstakud, kus on olemas vajalikud toorained ja õpetused salatikastmete valmistamiseks.

Lisainfo lugemiseks ja aktsiooniga liitumiseks kliki siia.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700