8. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: palgatõus jõuab hindadesse

Eesti Panga prognoosil jõuab palgakulude kasv toodete ja teenuste hindadesse ning hinnatõus kiireneb.

"Palgakasv pole seni veel kohanenud eelmise aasta lõpus alanud majanduskasvu ning tööjõu tootlikkuse kasvu aeglustumisega, mistõttu võib edaspidi oodata tööjõukulude edasikandumist toodete ja teenuste lõpphinda ning alusinflatsiooni kiirenemist," kommenteeris Eesti Panga majanduspoliitika ja -prognoosi allosakonna juhataja Rasmus Kattai. "Kuigi palgakasvu hilisem reageerimine majanduse arengule on tavapärane, on pikemaajaliselt majanduse konkurentsivõime ja hinnastabiilsuse säilitamiseks oluline, et palgakasv oleks kooskõlas tootlikkuse kasvuga ega ületaks seda."

Statistikaameti teatel tõusis Eesti tarbijahinnaindeks oktoobris võrreldes septembriga 0,2%. Kuigi kaubad ja teenused kallinesid kuises võrdluses aeglasemalt, kiirenes inflatsioon eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 4,1%ni. Eurostati esialgsel hinnangul oli euroala inflatsioon oktoobris 2,5%.

Aastatagusega võrreldes on eestlaste tarbijakorvis enim kallinenud energia, mille hind on tõusnud 8,6%. Toiduainete inflatsioon aeglustus 2011. aasta algusest pidevalt käesoleva aasta aprillini, kuid maist alates on peamiselt puu- ja köögiviljade ning lihatoodete hinnatõus toiduainete inflatsiooni järk-järgult kiirendanud 6%ni.

Lisaks kallines maailmaturul järsult augustis teravili ja septembris toiduõli (vastavalt 6% ja 10%). Lähikuudel kandub nende hinnatõusude mõju ilmselt üle ka Eesti toiduainehindadesse, mistõttu võib toiduainete inflatsioon edaspidi hoogustuda.

Alusinflatsioon oli oktoobris Eesti Panga andmeil endiselt madal – tarbijakorvi hind energia ja toiduaineteta kasvas aastaga 1,5%. Sisemajanduslikest teguritest juhitud alusinflatsioon on stabiilselt madal püsinud kaks viimast aastat, kuid selle ajaga on kasvanud risk alusinflatsiooni kiirenemiseks.

Autor: Tiive Murdoja, aripaev.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700