16. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Kompott vingerpussitab oma uues kodus vanalinnas

Vanaema sahvrist on saanud vanaema kelder: kohvik Kompott, mis kõigepealt end Narva maanteel sisse seadis, on kolinud vanalinna keldrisse. Samasse, kuhu kunagi end Sisalik sisse seadis ja hiljem Tigu peatuspaiga leidis.

Narva maantee kodune sahvristiil on küll kaasa võetud, kuid terviklik atmosfäär on lagunenud. Köögi ja söögiga seotud vanakraam ei tõmba enam tähelepanu, köögiriividest valgustid kaovad võimsate võlvide vahele ära, kompotiriiul on nurka taandunud ja isegi laudlinade lillemuster justkui tuhmimaks muutunud.

Joogivalikust leidsime sissejuhatuseks midagi põnevat – teeseenejoogi ja koduse limonaadi, mis tehtud kirsimahlast ja mulliveest. Mõlemad olid armsad ja kodused, ainult kodulimonaadile oli lisatud lõunamaine kogus jääd.

Olles alles äsja jäisest novembriõhtust kohvikusse sooja pääsenud, hakkasid mul jääd nähes hambad külmast plagisema. Teeseenejoogi limpsijal läks paremini, nostalgialaksu sai kätte ilma jääta.

Vanaema ja lapselapse koostöö

Kompoti menüü kõikus lihtsa kodususe ja vaba fantaasia vahel, nagu oleks sellel olnud kaks autorit: vana aja vanaema ja tudengist lapselaps. Kusjuures viimane (kindlasti mitte kulinaariainstituudi õpilane) oli olnud agaram ja kohendanud ka vanaema toite.

Vanaemalt oli menüüs kartulisalat, ülepannikoogid ja tomatisupp, lapselapselt mustikasalat, soojad sprotileivad ja Siberi lasanje. Vanaemalt kodused kotletid, lapselapselt konjakiga flambeeritud küülikumaks tšilli-peedisalati ja sibulaingverimoosiga – seda oli ta ilmselt kusagil saanud, aga päris täpset ettekujutust, kuidas rooga valmistada, tal nähtavasti polnud.

Kompoti kulinaarse tipphetke moodustasid kuumad sportileivad ja tomatisupp. Suppi serveeriti klaaspurgis, seda oli palju ja see oli maitsev. Kuumad sportileivad – must leib, sportid ja juust – oli leidlik ja samuti maitsev suutäis. Küülikumaksa parim osa oli tema nimi: mm, flambeeritud, pealegi konjakiga! Ainult konjakimekki polnud nendel praepannile unustatud maksatükkidel tunda. Ning kuigi kõrval olid tšilli-peedisalat ja sibula-ingverimoos, mis polnud sugugi halvad, koosnes lisand valdavalt tavalisest kartulipudrust ja soustist.

Kehv tudengihuumor

Teiseks pearoaks tellisime õnnetuseks Siberi lasanje. Õnnetuseks sellepärast, et roog oli ülimalt maitsetu. Retsept on loodud ilmselt mõnes tudengite ühikas lõbusa koosviimise käigus: juustuga üleküpsetatud pelmeenid ketšupi ja kodujuustuga on lahe säästueine ja sobib ühiselamu kööki suurepäraselt.

Selle kulinaarse fantaasia nimetamine Siberi lasanjeks ja ligi kaheksaeurose hinnaga kohviku menüüsse võtmine on aga puhtakujuline huumor. Ja oleks need pelmeenid siis veel head olnud, aga ei. Olid hoopis krimpsus ja kõvad, kuigi polnud aru saada, kas sellepärast, et olid veel toored, või sellepärast, et neil oli liiga kaua küpseda lastud.

Sellise naljatlemise järel on tavaliselt kaks võimalust: kas tõusta ja minna naaberkohvikusse magusast lohutust otsima või riskida ja proovida kohaliku desserdiga eelnevaid elamusi parandada.

Kuna õhtu oli külm, valisime teise variandi ehk šokolaadikoogi sinihallitusjuustuga. Vedela sisuga koogikesel polnud muud viga, kui et ta oleks võinud rohkem šokolaadi sisaldada, aga väike kõva sinihallitusjuustutükike, mis oli koogi sisse peidetud, ja tulihapu marjakaste oleksid võinud küll olemata olla. 

Kompott

Aadress: Pikk 30, Tallinn

Telefon: 641 6015

Avatud: 12–23

Punkte kokku: 15

TOIT

10/4

TEENINDUS

10/5

INTERJÖÖR

10/6

PÕHIROOGADE HINNAD: 4,90–10,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700