5. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krediidiinfo: ettevõtete kasumid buumiaja tasemel

Krediidiinfo AS kokkuvõttest “Eesti ettevõtete finantsnäitajad 2011“ selgus, et ettevõtete kasumid kasvasid aastaga galopeerivalt 43% ja jõudsid taas 2007. aasta buumiaegsele tasemele. Samuti kasvasid jõudsalt müügitulud.

Ettevõtete kahjumid samal ajal vähenesid, vahendab Krediidiinfo pressiteade.

Ettevõtete kasumite summa oli kokku 5,1 miljardit eurot, kasvades aastaga 43 protsenti ehk 1,5 miljardi euro võrra. Kasumis ettevõtete arv kasvas aastaga ligi 15 protsenti ehk 6 747 ettevõtte võrra. Kasumiga lõpetas majandusaasta 50 825 ettevõtet.

Suurima kasumikasvuga valdkondade kasumid kasvasid kordades – muud teenindavad tegevused 7 korda; kunst, meelelahutus ja vaba aeg 6 ning finants- ja kindlustussektor 2 korda.  

Ettevõtete kahjumite summa oli kokku 1,1 miljardit eurot ning vähenes aastaga 1,8 protsenti. Kahjumiga lõpetas aasta 25 114 ettevõtet, mis on 3 protsenti vähem kui möödunud majandusaastal.

Juba 2010. aastal ainsana kahjumit näidanud majutus- ja toitlustussektori kahjum suurenes pea 4 korda, moodustades 7,8 miljardit eurot. Samal ajal on sektor müügitulude kasvu poolest teisel kohal.

Eesti ettevõtete müügitulud kasvasid 2011. aastal võrreldes eelmise aasta sama perioodiga tubli 22 protsenti, jõudes 45 miljardi euro tasemele. Suurim müügimahtude suurenemine toimus elektrienergia (57%), majutus- ja toitlustus- (35%) ning mäetööstuse (34%) sektoris.  

Krediidiinfo AS võtab ettevõtete finantsnäitajad kokku iga aasta detsembri algul, kui on laekunud kõikide, sealhulgas ka hilisemate majandusaruannete esitajate tulemused.

“Eesti ettevõtete finantsnäitajad 2011“ on kasutatud umbes 76 000 ettevõtte majandusaasta aruannete andmeid.

Materjalidega saab tutvuda Krediidiinfo kodulehel

Krediidiinfo AS on rahvusvaheline krediidiinfo koguja, töötleja ja vahendaja, kelle põhitegevus on ettevõtete finantsriskide maandamine. Krediidiinfo kuulub maailma suurima infoteenuste pakkuja Experian Groupi ettevõtete hulka. Experian tegutseb 44 riigis ning annab tööd 17 000 inimesele.

Autor: Ave Lepik, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700