Autor: Tiive Murdoja • 11. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hüvitise maksmine konkurentsipiirangu eest

Töötaja küsib: Minu tööleping lõppes kaks kuud tagasi. Tööandja maksis vastavalt kokkuleppele igakuiselt mulle hüvitist konkurentsipiirangust kinnipidamise eest, kuid nüüd saatis ta mulle teate selle kokkuleppe lõpetamise kohta.

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal:

Vastavalt töölepingu seaduse (TLS) § 22 pole sätestatud ajalist piirangut saladuse hoidmise kohustuse määramiseks ega lõppemiseks. Samuti pole tegemist kokkuleppega. Tulenevalt võlaõigusseaduse § 652 lõikest 2 säilib nimetatud kohustus pärast töölepingu lõppemist ulatuses, mis on vajalik tööandja õigustatud huvide kaitseks. Töötaja kaitse on tagatud sellega, et õigustatud huvi olemasolu peab vaidluse korral tõendama tööandja.

Juhin tähelepanu, et TLS § 6 lõige 3 sätestab, et kui tööandja ja töötaja lepivad kokku konkurentsipiirangu kohaldamises või tööandja on määranud saladuses hoitava teabe, peab tööandja teatama töötajale konkurentsipiirangu kokkuleppe või saladusena määratud teabe sisu töölepingu kirjalikus dokumendis. Kui tööandja ei ole nimetatud andmeid töötajale kirjalikult teatanud, eeldatakse, et kokkuleppeid ei ole sõlmitud või kohustust ei ole määratud.

TLS §-is 23 sätestatud konkurentsipiirangu kokkuleppe võib tööandja TLS § 25 lõike 1 alusel  üles öelda igal ajal, teatades sellest töötajale vähemalt 30 kalendripäeva ette. Sätet  kohaldatakse sama paragrahvi lõike 4 järgi ka pärast töösuhte lõppemist kohaldatava konkurentsipiirangu kokkuleppe ülesütlemisele. Kokkulepe kehtib etteteatamistähtaja lõpuni.

Kuna konkurentsipiirangu kokkuleppe eesmärgiks on tööandja huvide kaitsmine, siis on selle korraliseks ülesütlemiseks õigustatud ainult tööandja ja etteteatamise eesmärgiks on anda töötajale aega leida endale uus sissetuleku saamise võimalus pärast piirangu lõppemist.

Seega on antud juhul tegemist kahe erineva kohustusega, millest üks on kehtiv seni, kuni tööandjal on õigustatud huvi ja töötajale on tehtud teatavaks saladuse sisu ning teine on  kokkuleppeline piirang, mis saab lõppeda vastavalt seaduses sätestatule tööandja poolse korralise ülesütlemisega sellest ette teatades 30 kalendripäeva.

Loe lisaks tööõiguse teemadel SIIT

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700