Esimesena võttis koha sisse Platz, tema järel Alter Ego, nüüd on merepoolsesse
otsa lausa gurmeelõks tekkinud: Hollandi juustu pood, paar muud toiduäri ning veinibaar ja -pood Kork.
Vinoteeke ehk veinibaare on Tallinnas mitu, aga Kork on eriline – seal panustatakse toidu ja veini sobitamisele.
Enamasti keskenduvad vinoteegid eelkõige veinile, toit on teisejärguline. Leidub suupisteid, aga need kuuluvad mugavustsooni: valikus on pika säilivusajaga vorstid-singid-juustud, mitmepäevast seismist välja kannatavad küpsetised ja kattega saiaviilud, mis apetiitsuse huvides bruschetta’deks või panini’deks nimetatud.
Olgu need Itaalia, Hispaania või Prantsuse päritolu vorsti- ja juustutooted ükskõik kui erilised ja elitaarsed, isikupära, ainukordsust ja kohaomasust jääb neil ikka puudu.
On ka teine võimalus – end vinoteegiks nimetav koht katab usutavuse saavutamiseks seinad veiniriiulitega ja muutub tavaliseks restoraniks, kuid ühenduslüli joogi ja söögi vahel on nõrk ning pudeleid ei raatsita avada (klaasikaupa pakutakse heal juhul vaid nelja-viit veini).
Vein täiendab roogasid
Kork on läinud oma teed. Pakuvad nemadki vorsti- ja singiviile, bruschetta’sid ja grissini’sid, aga neil on veel midagi: iga päev uuenev lihtne ja lühike menüü, kus iga roa juurde on sobitatud vein, mis saadaval nii pudelis kui ka klaasikaupa. Enamasti on valikus üks supp ja kaks pastarooga, kusjuures oma vein on isegi supil, mis sest, et selle kõrvale pole eestlased veel veini jooma harjunud.
Pean tunnistama, et eriliste kulinaarsete saavutuste peale pole ma Korki külastades juhtunud – nii suitsujuustusupp, lõhe- kui ka peekonipasta on olnud keskpärased –, aga Korgi puhul pole sellel absoluutselt tähtsust. Nende tõeline
ja meie oludes ainulaadne saavutus on sobitada isegi keskpärase roa juurde vein sel moel, et tekib maitseelamus.
Mis suitsujuustusupil sügavusest ja erksusest puudu jäi, seda lisas lopsakas punavein. Mis lõhepastal ülearu oli – rasvast kala täiendasid rammus toorjuust ja õli –, seda neutraliseeris veini ergas hape. Vein on vedel maitseaine, ütlevad prantslased, ja Kork kinnitab seda.
Mugav atmosfäär igas suuruses seltskonna jaoks
Teine iseärasus on Korgi veel. See tuleneb natuke ka menüüst, aga mitte ainult: nimelt on Korgis mõnus isegi üksinda einestada.
Vaatamata sellele, et korjan Puhkepäeva lugude jaoks materjali iga nädal uuest kohast ja võiksin olla harjunud üksinda tundmatutes söögija joogikohtades käima, on vähestes neist ilma kaaslaseta hea olla. (Kiirsöögikohti ja lõunarestorane ma siinkohal ei arvesta, need on nagunii tankimiseks, mitte nautimiseks.)
Kuigi parem osa Korgi laudadest on mõeldud suuremale seltskonnale, on üksikute jaoks paar mõnusat aknaalust kohta. Viletsa vaatega – taas kord parkla –, kuid paraja suurusega ja hubases ümbruses.
Meeldivaks teevad Korgi lahe interjöör ning sõbralik ja kodune teenindus. Sisekujundus on inspireeritud veinist: veinipiirkondade kaardid, kus knopkad poe varustajaid tähistavad, veinisildisein, korgist menüükaaned, veinikastiviimistlusega tualettruum jne. Ei midagi ülearu pidulikku. Mänguline, lustlik ja hubane koht. Lisaväärtust pakub suure valikuga veinipood, nädalalõppudel live-džäss.
Kork
Aadress: Rotermanni 5, Tallinn
Telefon: 680 1633
Avatud: E–N 12–23, R–L 12–00
Punkte kokku: 24
TOIT
10/6
TEENINDUS
10/8
INTERJÖÖR
10/10
PÕHIROOGADE HINNAD: 4–7 eurot
Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja