11. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Uuenduskuuri läbinud Ö särab veelgi kirkamalt

Seekordseks külastuseks andis põhjust Ö kümnenda sünnipäevaga kaasnenud sisekujunduse ja menüü värskendamine, aga ka üks omamoodi fotonäitus.

Kümme aastat on meie oludes ühe restorani jaoks pikk iga. Palju õnne! Kui nendesse aastatesse mahub veel hulganisti restoranikonkursside auhindu, on veelgi enam põhjust õnne soovida ja aeg-ajalt vaatamas käia, kuidas tipus püsimine läheb.

Kui paaril viimasel aastal tundus, et Ö on pisut kulunud, justkui tolmune, siis nüüdseks on sisekujundus läbinud värskenduse ja taas on leidnud kinnitust asjaolu, et hea kujundus ei aegu. Uued diivanid, toolid ja lauaplaadid sobituvad

juba loodud keskkonda nii, et muudatusi õieti ei märkagi, ainult et kõik on erksam, värskem.

Ö näitab suunda

Sama võib öelda menüü kohta. Jälle kannab selle eest hoolt Roman Zaštšerinski,

tipptasemel asjatundja. Tema teise restorani Mooni püsikliendid tunneksid Ö-s oma lemmikkoka kohaolu tõenäoselt kerge vaevaga ära ja seda mitte ainult Ö-sse pudenenud mooniseemnete järgi.

Läbi aegade on Ö meie restoranimaastikul olnud pigem suunanäitaja kui teiste järgija. Eriti võib seda täheldada Eesti uue köögi arendamisel. Et jänesekapsas sobib restoranitaldrikule, sain kunagi teada just Ö-s.

Praeguses menüüs on kõige rahvusuhkem roog ilmselt Põltsamaa õunaveinis hautatud angerjas, palju maha ei jää Kalamatsi meierei kitsejuust kirss tomatite ja tomatikastmega. Isegi ilma mingite kulinaarnatsionalismi ilminguteta teeb kohalik tooraine südame soojaks – maitse on see, mis loeb. Kusjuures kohalikkus ei tähenda kolklust. Kammkarp on täiesti olemas, ainult et räimega kõrvuti.

Eelroogadeks valisime marineeritud lõhe ja peedilisandiga lambafilee, pearoaks küüliku kartuli-gnocchi’ga ja magusroaks martsipanimooniseemnekoogi.

Tegelikult võiks Ö tasemega restorani arvustusest tavapärase mida-sõin-ja-kuidas-maitses-osa välja jätta: kõik oli äärmiselt nauditav.

Kulinaariakunsti tipptasemel valdamine

Lõuna alustuseks maja poolt lauda toodud väike siiasuupiste üllatas maitsete intensiivsuse ja puhtusega. Sellega olid ka järgnevad käigud saanud lühikese iseloomustuse ning võis enam-vähem aimata, mida oodata.

Suhteliselt tavapärane (kuid väga kvaliteetne ja maitsev) marineeritud lõhe koos värske kurgi, mädarõikakastme ja brioche’iga kinnitas klassika aegumatust, lambafileele lisatud peedihummus lisas kerge modernse puudutuse, küülikuprae erakordselt õrnad gnocchi’d tõendasid rahvusvahelise kulinaaria valdamist ja astelpajusorbett oli lihtsalt parim, mis sellest marjast iial tehtud.

Ö road polnud mitte ainult maitsvad, need olid ilusad. Vähe sellest – kulinaarset ilu jätkus ka restorani seintele.

Kuni jaanuari lõpuni võib seal näha fotograaf Jüri Seljamaa ja peakokk Roman Zaštšerinski ühisloominguna sündinud fotonäitust. Kui tippkokk ja tippfotograaf hakkavad koos kunsti tegema, võib juba aimata, mis sellest sünnib. Ainult sedapuhku pole piltidel mitte konkreetsed road, vaid tegemist on kompositsioonidega, kus materjal pärineb küll restorani köögist, kuid väärtustatud on eelkõige toidu visuaalset olemust. Kasutage juhust, kuu lõpus lähevad fotod heategevusliku oksjoni korras müüki.

Restoran Ö

Aadress: Mere puiestee 6e, Tallinn

Telefon: 661 6150

Avatud: E–N 12–23, R–L 12–24, P 13–22

Punkte kokku: 30

TOIT

10/10

TEENINDUS

10/10

INTERJÖÖR

10/10

PÕHIROOGADE HINNAD:

17–28 eurot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700