18. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Akbanast teevad parima India söögikoha inimesed ja söök

Akbanas on olemas ainult sisu, vormi ehk välist sära mitte kõige vähematki. Nii et asjad,mis Akbana äärelinna toiduoaasiks teevad, on ikka söök ja inimesed.

India-Pakistani päritolu perenaine olla juba viisteist aastat Eestis elanud. Kohviku nimi Akbana viitab aga pigem Türgile kui Indiale. Tegelikult ongi nimi eelmise, türklasest omaniku pandud – alles paar aastat tagasi pakkus ta samas kohas kebabit ja muid Türgi roogasid.

Kui uued tegijad koha üle võtsid, ei peetud nimevahetust oluliseks. Nii ongi nimi endiselt Akbana ja menüüs alles mõned Türgi road.

India köögi pillerkaar

Üleüldse on Akbana lõdvalt rahvusvaheline. Kirjus menüüs on Itaalia pitsad, calzone’d ja pastad, samuti Hiina ja Tai road. Kuidas muu maailm Akbanas maitseb, pole jõudnud proovida, kuid India söögid on seal küll imeliselt head, maitserikkad, värsked ja lõhnavad. Parim India köök Tallinnas, väidab üks külastaja koduleheküljel. Kuigi mul pole piisavalt tõendeid, et seda kinnitada, pole ka mingit alust selles kahelda.

Kahtlemata on parim kinnitus autentsuse kohta perenaine ise, kes toidu koos kõige säravama, lahkema ja soojema naeratusega lauale toob ning puhtas eesti keeles seletab, kuidas ja millest kõik tehtud on.

Varasemast ajast on mul kogemusi Akbana vrappidega – olen neid paaril korral kaasa ostnud. Alati on need olnud mahlakad, ohtra ja maitserikka täidisega ning kogukad. Seekord kustutasime esimese nälja juustu-naani ja kanaingverisupiga.

Naan oli suurepärane: krõbe, mahlaka juustutäidisega, lõhnav. Ja seda oli palju.

Supi parimate omadustena võib välja tuua selle soojuse ja vürtsikuse. Aga see, mis edasi tuli – Jhal-Farezi kana ehk Pakistani köögist pärit vürtsikas kana-karrikaste – oli imeline. Kana oli mahlakas, kaste mahe ja terav, roog ise ühtaegu lopsakas ja kerge. Koos karrikastmega toodi lauale kergelt kollakas riis ja kapsa-köögiviljasalat, koguselt pigem kahe kui ühe inimese portsjon. Eksootilisele elamusele aitasid kaasa Kingfisheri õlu ja mahe muusika. Võib-olla Indiast, võib-olla mitte, aga igatahes kusagilt sealtkandist.

Äärelinna toiduoaas

Laupäeva lõunapooliku järgi otsustades on Akbana populaarne koht eelkõige

kultuuriinimeste hulgas – rahvusvaheliste tipptegijate hulk (ruutmeetri kohta arvestatult) ületas kõik seninähtu. Peale kultuuri- ja teadustippudele tuvastasin külaliste hulgas nii püsikliente, kes menüüsse vaatamata oma valiku tegid, võõrkeelseid taimetoidulisi kui ka tavalisi kohalikke nõmmekaid.

Aga ettevaatust! Akbanas on olemas ainult sisu, vormi ehk välist sära mitte kõige vähematki. Väike silikaatkivist hoone Rahumäe jaama kõrval on ilmetu kast. Kaks väikest tuba on küll puhtad ja korras, aga ei midagi rohkemat: tagasihoidlikud kõvapoolsed diivanid, mõned küünlad, puhaste linadega lauad ja ongi kõik, mida sisekujunduseks nimetada. Nii et asjad, mis Akbana äärelinna toiduoaasiks teevad, on ikka söök ja inimesed.

Akbana

Aadress: Rahumäe tee 27, Tallinn

Telefon: 5389 3837

Avatud: E–N 11–22, R 11– 23, L 12–23

Punkte kokku: 24

TOIT

10/10

TEENINDUS

10/10

INTERJÖÖR

10/4

PÕHIROOGADE HINNAD: 7,50–11,20 eurot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700