22. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Vabariigi aastapäeva sündmused nädalavahetusel

Vaata ülevaadet nädalavahetusel toimuvatest Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud sündmustest.

Eesti Vabariigi sünnipäev ja madisepäev20.–24.02

Eesti Vabaõhumuuseum, Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn

Vabaõhumuuseum tähistab sel nädalavahetusel nii Eesti Vabariigi 95. sünnipäeva kui ka madisepäeva.

Kolu kõrtsis saab kostitada end maitsvate piduroogadega ja vaadata 1930. aastatest pärit filmilõike. Samuti tutvustatakse erinevate kihelkondade rahvarõivaid, võimalik on proovida pühadejooki ja ajastukohaseid maiustusi.

Härjapea talus valmib pidulaud 1930. aastate retseptide järgi. Elutoas kuuleb raadiost selle aja muusikat ja Konstantin Pätsi kõnet.

Sepa talus aga tähistatakse 19. sajandi lõpu stiilis hoopis madisepäeva. Perenaine teeb madisepäevale kohaselt õlest kärbseid, et neid naabertalu ukse

taha viia. Kui naabrid ei märka neid edasi sokutada, on suvel oodata suurt kärbsenuhtlust ja pererahva laiskust.

PILET: 2–6 eurot

WWW.EVM.EE

Eesti Rahvusraamatukogu 9520.–22.02

Eesti Rahvusraamatukogu, Tõnismägi 2, Tallinn

Rahvusraamatukogu tähistab tänavu 95. sünnipäeva nagu ka Eesti riik. Ühtlasi möödub 20 aastat raamatukoguhoone avamisest aadressil Tõnismägi 2.

Juubeliaasta tähistamise avalöök on lahtiste uste päevad, kust leiab vastuseid küsimustele, kuidas jõuab raamat lugejani, mis juhtub, kui paber kolib digitaalsesse keskkonda, kuidas pikendada raamatu eluiga, missugune on parlamendi liikme infovaramu, mis peitub harulduste kogus ja kas rahvusraamatukogus on tundmatuid objekte.

Toimub ekskursioone, loenguid, kohtumisi, töötube, koolitusi, näitusi ja kontserte.

PILET: tasuta

WWW.NLIB.EE

Eesti Vabariigi 95. aastapäeva pidulik kontsert22.02

kl 19 Nokia kontserdimaja, Estonia pst 9, Tallinn

Pidulikul ja suurejoonelisel sünnipäevakontserdil tulevad ettekandele armsaks lauldud palad isamaast ja armastusest Tõnis Mäe, Bonzo, Birgit Varjuni, Mikk Dede, Hannaliisa Uusma (HU?) ja folkansambli Ro:Toro esituses. Lavale astuvad ka TLÜ meeskoor ning politsei- ja piirivalveorkester. Dirigeerib Hando Põldmäe.

PILET: 18–22 eurot

WWW.KONTSERDIMAJA.EE

Näitus Vabadussõjaaegsetest esemetest22.–24.02

Eesti Panga muuseum, Estonia pst 13, Tallinn

Täna avataval näitusel esitletakse Vabadussõjas osalenud välisriikide vabatahtlike esemeid, mis on pärit kollektsionäär Aleks Kivinuki kogust. Muu hulgas näeb teenetemärke, fotosid ja dokumente.

24. veebruaril kell 13 toimub ka Kivinuki loeng.

PILET: tasuta

WWW.EESTIPANK.EE

Piip ja Tuut hoiavad Eesti lippu kõrgel23.02

kl 13 Piibu ja Tuudu teatri- ja mängumaja, Toom-Kooli 13, Tallinn

Klounid Piip ja Tuut tutvustavad Eesti riigi 95. sünnipäeva puhul riigipühasid. Aasta jooksul toimub kümme üritust, iga avalik sündmus keskendub ühele selle kuu lipupäevale ning on suunatud lastele ja nende vanematele.

PILET: tasuta, vajalik on eelregistreerumine e-posti aadressil

[email protected]

WWW.PIIPJATUUT.EE

Eesti Vabariigi 95. aastapäev Eesti Rahva Muuseumis23.–24.02

J. Kuperjanovi 9, Tartu

23. veebruaril avatakse muuseumis näitus “Korraks koju” ja kuulutatakse välja kodumaa päevapiltide kogumisvõistlus.

24. veebruaril toimuvad töötoad MTÜ TuleLoo juhendamisel. Punuda saab paelu, meisterdada vildist ja kangast prosse ning kaunistada karbikesi põletamistehnikaga.

Püsinäituse saalis musitseerivad Toivo ja Stella Sõmer ning Liina Kask.

PILET: 1–5 eurot

WWW.ERM.EE

Eesti minut24.02

kl 13.00–13.01 üle Eesti

24. veebruaril kell 13 kutsuvad Eesti Pressifotograafide Liit ja riigikantselei kõiki jäädvustama ajaloolist hetke ning pildistama ühe minuti jooksul ümbritsevaid inimesi, meeleolusid, objekte või loodust. Kõik aktsiooni käigus tehtud pildid kogutakse kokku ning edastatakse koos autori nime ja kujutatu kirjeldusega säilitamiseks ERMile. Igalt autorilt oodatakse kahe nädala jooksul üht fotot e-posti aadressil [email protected]. Samuti saab foto üles laadida allpool oleval aadressil.

PILET: tasuta

WWW.EESTIMINUT.EE

Autor: Tiive Murdoja, Äripäeva Puhkepäeva toimetus

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700