Autor: Tiive Murdoja • 4. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötaja õigused tööpäevasisesele vaheajale

Tööandja küsib: Soovin teada, kas on lubatud, et tööpäevasisesed vaheajad on arvestatud tööaja hulka?Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal.

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal:

Esmalt pean selgitama, et töötaja õiguse tööpäevasisesele vaheajale ja tööaja hulka arvatavatele vaheaegadele, sätestavad erinevad õigusaktid, mis on oma olemuselt  ka erinevate eesmärkidega.

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 47 lõike 2 alusel tuleb pikema kui 6-tunnise töötamise kohta ette näha vähemalt 30-minutiline tööpäevasisene vaheaeg, mida ei arvestata tööaja hulka, välja arvatud juhul, kui töö iseloomu tõttu ei ole võimalik vaheaega anda ning tööandja loob töötajale võimaluse puhata ja einestada tööajal.

Seega on tavapärane lõunapaus eelduslikult tööajast välja arvatud. Tööaja korraldus ettevõtte reeglites töökorraldusele, tööleping või muu töölepingu kirjalik dokument, peab sisaldama ka antud ettevõttes kohaldatavat tööpäeva sisese vaheaja infot.

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse (edaspidi TTOS) § 9 lg 3(1) alusel peab tööandja, suure füüsilise või vaimse töökoormuse, pikaajalises sundasendis töötamise või monotoonse töö puhul, võimaldama tööpäeva või töövahetuse jooksul töötajale vaheajad, mis arvestatakse tööaja hulka.

Lisaks on Vabariigi Valitsuse määrusega nr 362 (15.11.2000.a.) "Kuvariga töötamise töötervishoiu ja tööohutuse nõuded " (edaspidi määrus) § 4 lg-s 3 sätestatud tööandja kohustus korraldada töö selliselt, et töötaja saab silmade ülepinge ja sundasendis töötamisest tekkivate vaevuste ennetamiseks vaheldada kuvariga töötamist teistlaadsete tööülesannete täitmisega. Kui see pole võimalik, peab töötaja saama perioodiliselt pidada puhkepause. Puhkepauside kestus peab moodustama vähemalt 10% kuvariga töötamise ajast.

Eelnimetatud määruse alusel antavad puhkepausid peavad võimaldama töötajal vältida terviseriski ning on TTOS § 9 lg 3(1) alusel tööaja hulka arvatavad.

Seega võib olla, et kuvariga töötaja tööpäeva pikkus on 8 tundi ning see sisaldab nii tööpäevasisest vaheaega kui ka täiendavaid vaheaegu terviseriski vältimiseks. Eeldused siinjuures on, et:

- kuvariga töötamist ei saa vaheldada teistlaadsete töödega (seetõttu on vajalikud pausid tööst puhkamiseks TTOS-i ja määruse alusel), ohutegur on hinnatud riskianalüüsis ning

- töö iseloom ei võimalda teha töös vaheaega einestamiseks ja puhkamiseks, kuid tööandja loob need võimalused tööajal (seetõttu arvestatakse lõunaaeg tööaja sisse TLS alusel). Töö iseloomu hindab tööandja ja tööaja korralduse õigus on tööandjal. Tööajakorralduse muutmise vajaduse korral tuleb tööandjal arvestada kohustusega, et töötajaid informeeritakse ja konsulteeritakse töötajate usaldusisiku seaduse alusel.

Loe lisaks tööõiguse teemadel SIIT.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700