8. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

12 nippi, kuidas elektriarveid vähendada

Suures osas Eesti büroodest ja kodudest kulutavad tarbetult energiat seadmete vooluvõrgus ooterežiimil hoidmisega.

Eesti Energia energiasäästu valdkonna projektijuhi Teet Keremi sõnul kulub keskmises majapidamises 5-10% elektrist elektroonikaseadmetele, mis ei ole aktiivses kasutuses, kuid tarbivad vargsi, ooterežiimil töötades elektrienergiat. "Igas neljandas majapidamises jäetakse elektroonika pärast kasutamist alati ooterežiimile," selgitab Kerem.

Lisaks seadmete väljalülitamisele ja voolivõrgust eemaldamisele leidub veel nippe, kuidas nii elektri kui ka küttekulusid kokku hoida. Äripäeva kuukiri Oma Maja annab 12 nippi, kuidas seda teha.

1. Vähenda toatemperatuuri.

Reeglina säästad iga kraadi pealt 3% küttearvest. Toatemperatuuri vähendamine öösel 3 °C võrra ja päeval tööle minnes 5 °C võrra vähendab küttearveid kuni 15%.

2. Kasuta ventilaatoreid mõistlikult.

Vannitoa- ja köögiventilaatoreid on mõistlik kasutada kuni nad on oma töö teinud. Veendu, et muul ajal oleksid need välja lülitatud.

3. Hoia siiber suletuna.

Tihendamata ahju- või kaminaukse kaudu pääseb soe õhk läbi lahtise siibri välja sarnaselt avatud aknale. Kui väljas on külma rohkem kui 10 kraadi ei tasu kaminat kütta, sest sealt kaudu väljub rohkem sooja, kui kamina kütmine seejuures annab.

4. Vähenda boileri temperatuuri

Ka 55°C vee temperatuuri puhul ei tunne inimene märgatavt vahet mugavuses.

5. Kasuta kardinaid

Ava need päikeselisel päeval hommikul, lastes nii päikesel päeval eluruume kütta, ja sule ööseks, et hoida soe toas.

6. Hoia ventilatsiooniavad õiges asendis.

Lisaks regulaarsele puhastusele ja hooldusele, veendu, et õhuvõtuavad oleks ümber lülitatud talvisesse asendisse. Nii pääseb sealt sisse ainult vajalik hulk värsket õhku.

7. Tihenda uksed ja aknad.

Jahedamal ajal saab märkimisväärselt nii soojakadu ja -kulu vähendada. Sooja saabudes tasub aga avatäited välja vahetada.

8. Hoolda küttesüsteemi.

Enam kui 10 aastat vana küttesüsteem tahab üle vaatamist. Nii kasvab lisaks tõhususele ka süsteemi ohutus.

9. Kasuta programmeeritavaid termostaate.

Seadmed võimaldavad valida öö- ja päevarežiimi kõrval sobiv programm ka puhkuse-, nädalavahetuse- ja peo ajaks.

10. Hoia uksed suletuna

Kõige lihtsam on hoida vähekasutatavate ruumide temperatuur madalamana ja uksed suletuna.

11. Lülita seadmeid välja

Kui kasutada näiteks digiboksi 4 tundi päevas ja lasta tal ülejäänud ajal ooterežiimil oodata, võib ooteaja energiakulu moodustada isegi 75% selle digiboksi kasutuskulust. Elektroonikaseadme eluiga ei sõltu Eesti Energia energiasäästu valdkonna projektijuhi Teet  Keremi sõnul mitte niivõrd sisse-välja lülitamisest kui töötundidest, töötunde kulutab ka ooterežiim.

12. Jälgi, palju kulub.

Ooterežiimi elektritarbimist aitavad määrata erinevad reaalaja energiakulu monitorid, mille maksumused algavad ligi 20 eurost. Mugavaks võimaluseks ooterežiimist loobumiseks on näiteks lülitiga pikendusjuhtmed või taimerid, mis lülitavad sellega ühendatud süsteemi ise teatud aja möödudes välja.

Allikas: Domus Kinnisvara, Eesti Energia, Eno Pappel

Autor: Tiive Murdoja, aripaev.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700