8. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teada pensionifondi valikul?

Kohustusliku pensionifondi valikuid saab teha 23 fondi vahel, mida pakuvad kuus fondivalitsejat. Kõigil fondidel on erinev investeerimisstrateegia, tasud ja muud tingimused, seega tasub enne valiku tegemist fonde võrrelda.

Investeerimisstrateegia ja riskitaluvus. Fondidel on erinev investeerimisstrateegia. Konservatiivsed fondid investeerivad peamiselt võlakirjadesse ja võlakirjafondidesse, tasakaalustatud fondidel on lubatud kuni 25% varadest investeerida aktsiatesse ja aktsiafondidesse, progressiivsed fondid võivad kuni 50% varadest aktsiatesse ja aktsiafondidesse paigutada ning agressiivsetel fondidel on see protsent kuni 75.

Fondid, mis investeerivad rohkem aktsiatesse ja vähem võlakirjadesse, on üldjuhul riskantsemad kui need, mis investeerivad suuremas osas või ainult võlakirjadesse. Riskantsematel fondidel on suurem võimalus saavutada suuremat tootlust, kuid ka risk investeeringuga kaotada on kõrgem. Seega tasub mõelda, milline on investeerija riskitaluvus ning kui kaua on tal aega pensioniraha kogumiseks.

Tootlus. Kuigi ajalooline tootlus on mitmetel fondidel müügiargumendiks, ei tasu otsustada ainult tootluse põhjal. Hea ajalooline tootlus ei ole garantiiks, et ka tulevikus sel fondil sama hästi läheb. Fondide erinevate perioodide tootlusega saad tutvuda Pensionikeskuse http://www.pensionikeskus.ee/?id=600 kodulehel. Pole paha tutvuda ka fondi viimase poolaasta aruandega. Sealt saab ülevaate, kas fondi investeeringud on inveteerija jaoks sobivad ning kooskõlas inimese riskitaluvusega. Pensionifondide poolaasta aruanded näeb fondivalitsejate kodulehekülgedelt.

Tasud. Kõik fondivalitsejad võtavad valitsemistasu ehk tasu pensionifondi valitsemise eest. Erinevate fondide tasude suurusega saab tutvuda pensionifondide võrdlustabelis. http://www.minuraha.ee/kasulikud-abivahendid/?popup=pensionifondivordlus&parent=15862

 

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab minuraha.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700