Autor: Tiive Murdoja • 15. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alanud südamenädal pakub üle 200 liikumisürituse

Info erinevate südamenädala ettevõtmiste kohta üle Eesti on kogutud Tervise Arengu Instituudi kodulehele. Tervise Arengu Instituudi andmetel on registreeritud veidi üle 200 avaliku liikumisürituse, millele lisanduvad veel spordiklubide ettevõtmised.  

Liikumise olulisuse meeldetuletamiseks korraldavad kohalikud omavalitsused üle Eesti sel nädalal oma kodukandi rahvale liikumist propageerivaid üritusi „Sinu sammud loevad".

Südamenädala eestvedaja, kardioloog professor  Margus Viigimaa sõnul on ajapuudusest tulenev liikumisest ja tervisetreeningust loobumine sissejuurdunud eksiarvamus, mida tuleks kindlasti muuta. „Põhjuseid, miks liikuda on hulgaliselt,“ lausus Viigimaa. „Kehaline aktiivsus normaliseerib vererõhku, vähendab „halva“ ja suurendab „hea“ kolesterooli taset, langetab tromboosiriski, samuti kehakaalu. Liikumisega parandame ainevahetust, mis hoiab ära suhkruhaiguse tekke ning lisaks südamehaigustele saame regulaarse kehalise aktiivsusega langetada ka vähihaiguse riski.“ Liikumine on oluline ka vanematele ja kroonilisi haiguseid põdevatele inimestele, see ei lase haigusel edasi areneda ja teeb mitmete haiguste all kannatajad isegi tervemaks.

Viigimaa lisas, et südamehaiguste ennetamiseks on kõige olulisem liikumisharrastuse regulaarsus, mitte niivõrd intensiivsus. „Eesti Kardioloogide Selts soovitab südame kaitsmiseks 3 kilomeetrit kõndi või 30 minutit ükskõik millist mõõdukat liikumist päevas,“ lisas ta. Tervisetreeninguks sobivad kõige paremini kepikõnd, sörkjooks, kiire kõnd, ujumine, jalgrattasõit, tantsimine, sõudmine, uisutamine ja rulluisutamine.

Tervisesporti harrastanute osakaal Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu järgi oli eelmisel aastal 36% ehk nii palju oli inimesi, kes korra või 2-3 korda nädalas tegelesid vähemalt poole tunni vältel tervisespordiga. Neid, kes üldse tervisesporti ei harrasta või teevad seda mõni kord aastas, on 33%. Need näitajad ei ole viimastel aastatel muutunud.

Info erinevate südamenädala ettevõtmiste kohta üle Eesti on kogutud Tervise Arengu Instituudi kodulehele. Nädalat koordineeriva Tervise Arengu Instituudi andmetel on registreeritud veidi üle 200 avaliku liikumisürituse, millele lisanduvad veel lasteaedades-koolides, samuti spordiklubides ja apteekides toimuvad ettevõtmised.

Ürituste läbiviimist toetab Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfondi programmi „Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013–2014“ raames.Südamenädalat tähistatakse Eestis alates 1993. aastast.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700