18. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

7 nõuannet krediitkaardi arukaks kasutamiseks

Krediitkaart on mugav võimalus kaupade ja teenuste eest maksmiseks. Samas tuleb meeles pidada, et kaardiga tasudes kasutad sa pangalt saadud laenuraha ning kui selle tagasimaksmisega viivitad, võib krediitkaart üsna kulukaks osutuda.

Üldjuhul ongi krediitkaardi kasutamine kulukam kui deebetkaardi kasutamine, sest krediitkaardi kuu- või aastatasu on reeglina kallim ning lisaks tuleb kasutatud krediidi eest maksta intressi. Samas on ka selliseid krediitkaarte, kuhu saad ise raha juurde maksta, et kaardi krediidilimiiti suurendada. Enda raha kasutamise eest ei pea pangale loomulikult intressi maksma. Leidub ka kuu- ja aastatasuta krediitkaarte.

Kindlasti tasub teada, et kuigi kolm levinumat krediitkaardi tüüpi kannavad erinevates pankades sama nime – vaba tagasimaksega, määratud tagasimaksega ja püsimaksega krediitkaart, sõltuvad nende tingimused konkreetsest pangast ja kaardist ning võivad olla väga erinevad. Erinevate pankade krediitkaartide tingimustega saad tutvuda krediitkaartide võrdlustabelis.

Püsimaksega krediitkaardil üldjuhul intressivabu päevi ei ole, mis tähendab, et kui kaarti maksmiseks kasutad ja info tehingust jõuab panka, algab kasutatud summalt intressiarvestus. Määratud tagasimaksega ja vaba tagasimaksega krediitkaardi puhul on tavaliselt 30–55 päevane intressivaba tagasimakseaeg. Kui sa selle ajaga kulutatud krediidilimiidi summat tagasi ei maksa, algab intressivabade päevade lõppedes intressiarvestus.

Püsimaksega krediitkaartide seast on võimalik leida ka kuu- ja aastatasuta kaarte ning määratud ja vaba tagasimaksega krediitkaardil on reeglina kuu- või aastatasu.

Seitse nippi krediitkaardi arukaks kasutamiseks

- Võrdle krediitkaartide tingimusi, sest erinevatel kaartidel on erinev intressimäär, tasud, preemiaprogrammid. Vali selline kaart, mis vastab sinu vajadustele. Kui kasutad kaarti peamiselt välisreisidel hotelli broneerimiseks ning panga pakutav krediit pole esmatähtis, võid valida näiteks kuutasuta püsimaksega kaardi, millele saab oma raha peale kanda. Nii ei kaasne kaardi kasutamisega sinu jaoks kulusid, sest kasutad oma raha.

- Värskenda mälu, kui palju sa oma kaardi eest intressi maksad! Päris paljude krediitkaartide aastaintress on 20–22%. Samas on ka 14–16% aastaintressiga kaarte. Vaata krediitkaartide võrdlustabelist järele.

- Hoia krediitkaardiga tehtud ostudel internetipangas regulaarselt silm peal, et mitte kulutamisega hoogu sattuda. Võiksid püüda maksimaalset limiiti mitte ära kasutada, et järgmisel kuul selle tagasimaksmisega raskusi poleks.

- Ära võta ilma hädavajaduseta krediitkaardiga sularahaautomaadist raha välja, sest selle eest küsitakse kõrget teenustasu.

- Maksa kasutatud raha õigeaegselt tagasi: näiteks intressivabad päevad on sinu jaoks eelis siis, kui sa kasutatud raha nende päevade jooksul tagasi maksad – nii ei pea sa intressi tasuma.

- Kui hakkad krediidi tagasimaksmisega hätta jääma, koosta eelarve. Pane kirja oma igakuised tulud ja kulud ning arvuta, kui kiiresti oleks võimalik krediitkaardi võlg tagasi maksta. Tee tagasimakse graafik ja järgi seda! Eelarvet saad koostada siin.

- Kui plaanid oma krediitkaardile vormistada lisakaardi (näiteks mõnele pereliikmele), uuri, kas lisakaardi eest tuleb maksta kuu- või aastatasu.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab minuraha.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700