30. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millise elu sa valid?

Igal inimesel on vaba valik otsustada, millise tähenduse ta oma elule annab. Alati saame valida, kas võtame ohvri või võitja rolli. Ohvri roll laseb inimesel tunda ennast erilisena, saades läbi selle tähelepanu ja kaastunnet.

Sekretäride päeva konverentsil esines Tallinna Ülikooli kommunikatsioonieriala õppejõud, koolitaja ja superviisor Katrin Aava, kelle sõnul on inimesel alati valik otsustada oma elu kvaliteedi üle. Meie meeleolu ja häälestus igapäevastele argitoimetustele on väga oluline, sest positiivne meeleolu on paljuski hea tervise üks alustalasid. Aava sõnul saame igal hommikul valida, millises meeleolus me oma päeva alustame. Oluline on teadmine, meie ise saame valida, kuidas elu tajume - kas oleme ohvri või võitja rollis.

Ohvri rollis jääb vastutus elus toimuva ees endast väljapoole. „Meis kõigi on peidus ohvri roll, sõltub kui palju me lubame sellel rollil korraldada oma elu“, sõnas Aava.

Ohvri rolli kasutatakse, sest siis inimene :

• Ei vastuta, lükkab vastutuse teistele

• Ei pea midagi muutma, saab jääda mugavustsooni

• Ei riski muudatustega

Ohvri roll laseb inimesel tunda ennast erilisena, saades läbi selle tähelepanu ja kaastunnet. Sellisel juhul ei võta inimene endaga toimuva eest ka vastustust, süüdi on ju teised. Ka mitte valimine on valik, usub Aava aga siis ei juhi meie oma elu, vaid olud ning teised inimesed.

Kui me ei lase ohvri rollil enda üle valitseda, saame valida iseendale mineviku, oleviku ja tuleviku. Oluliseks saab see, kuidas inimene enda elus juhtunut tõlgendab. Kas läbi ebaõnnestumise või elu ühe õppetunnina, millest tuldi välja parema ja tublimana. Kindlasti ei tasu minevikust kaasa võtta kibestumisetunnet, sest sellega kahjustab inimene ainult enda tervist ja inimsuhteid, rõhutas Aava. Ta tõi näite, kuidas minevikust saab ka läbi ebaõnnestumise valida endale õnnelikud plussid juhtunust. „Selleks keskendu juhtunule ja ütle: jah, mulle tehti ülekohut aga ma elasin selle üle, olen parem tänu sellele kogemusele“, ütles Aava. 

Tähtsaks tuleb pidada ja hinnata kogemust, et jäädi ellu, ollakse võitja või parem inimene, usub koolitaja.

Identiteet, mida me endast arvame on konstrueeritud. „Oled see, kuidas endast mõtled, kas teed oma elu valikud ise. Kas võtad vastutuse kuidas tõlgendada maailma enda jaoks“, kinnitas Aava konverentsi kuulajatele.  „Kas jään pidama ohvri rolli või olen võitja. Igas ühes meis on võimalused välja tulla mineviku varjudest. Tähtsaks saab see - mida toidan endas, kas usun endasse või olen juba ette kaotaja.“

Lõpetuseks ütles Aava, et oluline on jälgida, milliste keelt inimene kasutab, kas see on läbi eituse – ohvri rolli oma või läbi jaatuse. „Tähtis on meeles pidada, millise elu sa endale valid, igal hommikul - see on sinu valik, sinu elu.“

Autor: Juuli Laanemets, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700