3. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilusa pediküüri saab ka kodus teha

Pannes ilmade soojenedes jalga lahtised kingad, on meil suurepärane võimalus näidata ka oma kaunist pediküüri. Tõsi küll, just suvel oleme hädas villide, paksendite ja lõhenenud kandadega, mis rikuvad meie kauneid jalgu.

Kuid ei tasu heita meelt ? ideaalset pediküüri teha ja kõikidest eelnimetatud probleemidest vabaneda võib ka kodustes tingimustes.

Ville ei tohi katki teha

Jalatsi valimisel eelistavad paljud mugavusele ilu. Kuid kõrge konts, õhuke tald või ebamugav liist põhjustavad hõõrdumise jala lahtise osa ja jalatsi vahel ning rikuvad pediküüri. Samuti soodustab see villide ja paksendite tekkimist, millest vabanemiseks tuleb vaeva näha.

Tavaliselt tekivad meil ebamugavate jalatsite kandmisel vesivillid. Muidugi, käed lausa sügelevad villi läbi torkama või nahka ära tõmbama. Seda ei tohi aga mitte mingil juhul teha, kuna nii võib haava sisse viia infektsiooni ja põhjustada põletiku. Vesivilli peaks alguses ära kuivatama ja seejärel eemaldama spetsiaalsete vahendite abil. Esmalt tuleb desinfitseerida jalatallad. Protseduuri tuleb alustada jalgade leotamisest vees, millele on lisatud paar tilka spetsiaalset apteegist ostetud bakterivastast ainet. Kasutada võib ka teepuuõli või õunaäädikat (ainult mõni tilk), sest neilgi on desinfitseeriv toime.

Seejärel tuleb vill kuivatada. Selleks lõigake plaastrisse villi kujule vastav auk ja kleepige plaaster vigastatud alale, peale kandke ravikreemi (salitsüülvõi bensoehappe baasil). Esimese plaastri peale kleepige teine, mis katab villi. Jätke ööseks. Selle ajaga kuivab vill ära. Seejärel eemaldage vill pimsikivi, koorija või harjaga. Korrake protseduuri, kuni vill on täielikult kadunud.

Villide eemaldamiseks võib teha ka jalavanne seebi ja soodaga (2?3 tl söögisoodat, 1 spl majapidamisseebi laaste 1 l sooja vee kohta). Selline vann kuivatab ja desinfitseerib väga hästi. Pärast vanni tuleb töödelda jalgu koorijaga, kuivatada hoolega ja kanda jalataldadele ravivat toitekreemi.

Teine ebamugavate jalatsite kandmisest tekkiv probleem on paksendid. Jala nahk võib muutuda kuivaks või karedaks. Üks lahendusi võib olla soolavannide tegemine. Pärast seda soovitatakse lihvida jalgu pimsikivi või pediküüriviiliga. Samuti võib kasutada koorijat.

Hooldus olgu igapäevane

Kõige parem on vannide tegemisel kasutada mineraalide ja soola osakesi sisaldavaid vahendeid (meresoola, kvartsi, mereliiva baasil). Nende kasutamisel tuleb aga mõõtu pidada, et mitte nahka vigastada.

Nahapaksendite korral võib abiks olla ka taimeõlide kasutamine. Lina-, maisi-, oliiviõli muudavad naha pehmemaks.

Kõige parem on hoida õli peal üle öö: immutage puuvillane sokk õliga, pange jalga, ümber pange kilekott, peale aga veel üks sokk. Hommikul peske jalad pehme seebiga ja töödelge paksendit pimsikivi või koorijaga, nahk muutub palju pehmemaks.

Kui kodused protseduurid siiski soovitud tulemust pole andnud, pöörduge ilusalongi. Kliinikutes ja salongides kasutatakse villide ja paksendite eemaldamiseks vedelat lämmastikku, laserit ja spetsiaalsete otsikutega pediküüriaparaati. Nahka lihvitakse ning eemaldatakse villid ja paksendid.

Oluline on hoolitseda jalgade eest pidevalt. Kui jalanahk on hakanud muutuma kuivaks ja karedaks, kasutage iga päev (hommikul ja õhtul) paksendite vastast kreemi ning kandke jalatseid spetsiaalselt teie jala järgi valitud ortopeediliste sisetaldadega.

Autor: Kirjutab Terviseuudised, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700