13. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuiva õhu ja arvuti hävitav mõju silmadele

Maailmas läbiviidud uuringute tulemused siseruumide õhu mõjust näitasid, et paljude haiguste põhjuseks on halb siseõhu kvaliteet. Kontorites on tavaline temperatuur 22-26 kraadi, kuigi Euroopa Komisjoni soovitus on hoida see alla 20 kraadi.

Kõrgemate temperatuuride korral hakkab kontorimööbli ja seadmete pinnalt erituma lenduvaid materjale, mis ärritavad hingamisteid, silmapinda ja nahka. Siseruumide madal niiskuse koefitsient (alla 20%) võimendab seda efekti ning suurendab märkimisväärselt keskkonna elektrostaatilist laengut, mis kiirendab keskkonnas olevate osakeste juurdepääsu silmade ja hingamisteede limaskestadele. Elektriseadmed (nt arvutid) suurendavad samuti keskkonna elektrostaatilist laengut ning koopiamasinad, laserprinterid vabastavad osooni, mis ärritab silmade ja hingamisteede silmakesti. Arvuti kahjustab teie silmi mitte ainult elektrostaatilise laengu ja õhuniiskuse muutmisega. Kui me vaatame ekraani, koondame me oma pilgu piiratud alale ning hakkame vähem silmi pilgutama. See laiendab keskkonna kahjustavat mõju silma pinnale.

Büroodes on sageli vaipkatted maas, palju paberkandjal dokumente - kõik see suurendab osakeste kontsentratsiooni õhus. Kliimaseadmetes kasutatavad materjalid (biotsiidid), mis peaks kaitsma mikroobide eest, on samuti kahjulikud.

Kui te töötate sellises keskkonnas, kannatate te ka hingamisteede kuivuse all, teil esineb kuiva köha või „vesist“ nina, mida põhjustavad allergilised reaktsioonid, nahk muutub kuivaks ja sellega kaasneb silma kuivus. Seda määratletakse sageli ka kui silmade väsimist. Kuid see on kuiva silma sündroom (KSS).

Mis on kuiva silma sündroom?

Kuiva silma sündroom – see on silma pisarakihi ja silma välispinna haigus, mis põhjustab ebamugavustunnet silmades, nägemishäireid, pisarate suurenenud osmolaarsust (soola kogus) ja kahjustab tekkiva põletiku tõttu silma välispinda. Üks kõige sagedasem kuiva silma sündroomi tekke põhjus on vee intensiivne aurumine silma pinnalt meie elustiili tõttu: me oleme pidevalt „ebatervislikus“ elukeskkonnas, töötame arvutiga, vaatame telerit, sooritame tähelepanunõudvaid tegevusi.

Pisarate struktuur. Silma kattev pisarakile koosneb kolmest kihist: välimine kiht (lipiidkiht), keskmine kiht – veekiht ja silmale kõige lähemal asuv kiht - limakiht (mutsiinid). Terves silmas on kõik kolm kihti kõrge kvaliteediga, täidavad oma funktsiooni ja pisarakile säilitab vee ja soolade füsioloogilise tasakaalu, mistõttu silma välispinna rakud ei kaota vett, mis on silmadele tegelikult väga vajalik ega lase tekkida põletikku. Kuiva silma sündroomi korral ei täida ükski nendest kihtidest oma ülesannet: lipiidkiht puruneb ja vesi aurub silma pinnalt kiiremini; pisarates tekib kõrgem soolade kontsentratsioon kui silma pinna rakkudes, seetõttu vesi ”tõmmatakse” rakkudest välja ja rakud surevad. See soodustab põletiku teket ja sellega seotud ebamugavustunnet silmas.

Kuidas teie silmi aidata, kui te ei saa oma elustiili muuta?

Silmale kahjulike tegurite vähendamiseks on soovitatav regulaarselt ja sageli õhutada, õhku niisutada, teha arvutiga töötades silmadele harjutusi, kasutada silmi niisutavaid preparaate.

Kuiva silma vältimise ja ravi eesmärk on üks ja ainus: meie ise peame tootma täisväärtuslikke pisaraid ja kaitsma oma pisaraid loomulikul moel. Võib ju kasutada erinevaid kunstlikke pisaraid, mis kompenseerivad osaliselt veekihti või isegi kõiki kolme pisarakile kihti, kuid see on vaid ajutine abi – see toimib, kui me neid tilgutame.

Kunstlikult tuleb meil pisarakilet taastada pidevalt, muide – silmapinna niiskuse taastamisega ei saa me veel garanteerida silmarakkude kaitsmist stressi eest, mida põhjustab vee kadu. Looduslikult on inimese organismi rakud kaitstud osmoprotektoritega – neutraalsete aineosakestega, mis on rakkudes lõksus, kuhu vesi on nö ”lukustatud”. Kui me kaotame suures koguses vett, kaitseb see kõiki inimese organismi elutähtsaid organeid.

Praeguseks on loodud kuiva silma silmatilgad, kus kasutatakse tehnoloogiat kaitsmaks silma pinda osmoprotektsiooni abil: vesi ”lukustatakse” silma pinnale ja kogu elutsükli vältel on rakud veekao eest kaitstud, isegi kui pisarad on ”soolased”. Seda nimetatakse osmoprotektsiooniks. Ilma vee kaotamiseta ei ole rakud stressis, taastub silma välispinna rakkude tervislik seisund, mistõttu ei teki põletikku, kõik pisaratootmise protsessid funktsioneerivad normaalselt, taastuvad pisarakile kõik kolm kihti. Terveid pisaraid valmistab meie organism ise!

Osmoprotektsioon – silmade loomulik kaitseprotesess

Kuiva silma sündroomi preparaadid tavaliselt vähendavad sümptomeid, niisutavad silma pinda, mõned neist stabiliseerivad pisara lipiidkihti ja vähendavad vee aurumist silma pinnalt. OptiveTM silmatilgad on kombinatsioon kõigist nendest kolmest tegurist, lisaks veel silma pinna paranemist soodustav toime ja ainulaadne koostis, mis tagab osmoprotektsiooni. Kui OptiveTM tungib rakku, takistab ta sealt edasist vedeliku kadu, “lukustades” vee raku sisse ja kaitstes rakku surma eest. Silma pealkihi rakkudes, mis ei kaota enam vett ning ega ole enam stressis, väheneb seeläbi põletikuliste ainete vabanemine ja luuakse tingimused normaalsete pisarate tootmiseks.

Kuiva silma sündroomi sümptomid

- Silmad muutuvad punaseks, pisararohketeks.

- Tekib sügelus, kipitus, põletus, liiva või muu võõrkeha silmas olemise tunne.

- Võib tekkida silmade väsimise tunne, nägemise halvenemine, mõnikord lühiajaline terav valu.

- Kontaktläätsede talumatus.

Kuidas saavad OptiveTM silmatilgad aidata?

- Vähendab kuiva silma sündroomi sümptomeid, taastab heaolutunde.

- Taastab kõik kolm pisarakile kihti.

- Taastab vedeliku tasakaalu silmarakkude pinnal.

- Kiirendab silma pinna paranemist.

- Kaitseb pikaaegselt silmapinna rakke vee kao eest.

Autor: Epp Kivisaar, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700