17. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CV Keskus: täpne palk sõltub töötajast

CV Keskuse värskest küsitlusest selgus, et vaid kolmandik Eesti ettevõtteist avaldab tööpakkumises enamasti ka palganumbri, sageli jääb konkreetne number avaldamata põhjusel, et palk sõltub konkreetsest töötajast.

CV Keskuse juhi Paavo Heili sõnul on viimasel ajal sagenenud etteheited, miks pole tööpakkumiste juures konkreetseid palganumbreid ning olukorra selgitamiseks viis ettevõte oma tööportaali kasutajate seas läbi küsitluse.

Heili kinnitusel selgus küsitlusest, et vaid 30% ettevõteist avaldavad oma tööpakkumistes enamikel juhtudel ka palganumbri. "Palganumbri avaldamine sõltub aga suuresti pakutavast ametikohast – näiteks spetsialistide ja juhtide tööpakkumiste puhul on palgapakkumine enamasti peidetud, kuna kõik sõltub inimese oskustest, töökogemusest ja isikuomadustest ning palk lepitakse kokku hilisematel läbirääkimistel," selgitas ta.

"Tervelt 68% küsitletud ettevõtetest märkiski, et ei avalda tööpakkumise juures konkreetsest palganumbrit seepärast, et lõplik palk koos ülejäänud motivatsioonipaketi mahukusega sõltub väga paljuski konkreetsest töötajast," lisas Heil.

Pakutava palgataseme peitmisel on ka teisi põhjuseid. "Näiteks 31% küsitletud ettevõtetest tõi pakutava palga saladusse jätmise üheks põhjenduseks, et ei soovi pakutavat palgataset konkurentidele näidata," sõnas Heil. "26% küsitletud firmadest ei soovi aga, et ettevõtte praegused töötajad uute töötajate palku teaks," rääkis ta.

Lisaks märkis 18% firmadest, et ei too tööpakkumises palka välja seetõttu, et palk ei ole nende arvates teatud töökohtade puhul kandidaatides huvi äratamiseks oluline argument. "Mulle üllatuseks märgiti mitmelgi juhul palganumbri varjamise põhjenduseks, et paljud ettevõtted ei teagi, millist palka potentsiaalsele töötajale pakkuda, et lõplik palk kujuneb alles kandidaatide palgasoovide põhjal," märkis Heil.

Tööpakkumises pakutava palga avalikustanud ettevõtted põhjendasid oma teguviisi peamiselt asjaoluga, et palganumbri avaldamine säästab nii tööotsijate kui ka -pakkujate aega. "Nii on selge, et töökohale kandideerivad tõesti vaid need, kellele konkreetne tööpakkumine huvi pakub ja kes pakutava palgaga rahul on," kinnitas CV Keskuse turundusjuht Laura Tammeorg.

Küsimusele, kas ettevõtted oleks nõus avaldama tööpakkumises palganumbrit, kui ka töösoovijal oleks oma CV sisestamisel soovitava palganumbri sisestamine kohustuslik, vastas jaatavalt 30% ettevõtteist, kes muidu tööpakkumistel palganumbrit ei avalda.

24% firmadest oleks nõus seda tegema aga vaid lihttööde puhul. "Koguni 70% ettevõtetest oleks aga nõus igas tööpakkumises avaldama vähemalt palgavahemiku," ütles Tammeorg. "Tulemus oli üllatav, sest võimalus sisestada palgavahemik tööpakkumise lisamisel on CV Keskuse tööportaalis olemas, kuid seda võimalust kasutatakse vähe," lisas ta.

CV Keskuse küsitluses osales 259 Eesti ettevõtet. Vastajaist 56% olid ettevõtete juhid või omanikud, 24% personalijuhid või -spetsialistid.

2000. aastal loodud tööportaal CV Keskus on osana rahvusvahelisest kontsernist CV Market Group esindatud ka Lätis, Leedus ja Ungaris. CV Keskuse veebilehel on hetkel üle 8000 tööpakkumise.

Autor: Tiive Murdoja, Indrek Kald

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700