Autor: Tiive Murdoja • 27. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas on reguleeritud alaealise tööaeg?

Lugeja küsib: Minu 13-aastane laps läheb suvevaheajal tööle. Mitu tundi päevas ta võib töötada? Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Anne Pärnat.

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Anne Pärnat:

Alaealise töötaja tööaja sätestab Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 43 lg 4.

Kui tööandja ja töötaja ei ole kokku leppinud lühemas tööajas, on täistööaeg (lühendatud täistööaeg):

1) 7–12-aastasel – 3 tundi päevas ja 15 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul;

2) 13–14-aastasel või koolikohustuslikul töötajal – 4 tundi päevas ja 20 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul;

3) 15-aastasel töötajal, kes ei ole koolikohustuslik – 6 tundi päevas ja 30 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul;

4) 16-aastasel töötajal, kes ei ole koolikohustuslik, ja 17-aastasel töötajal – 7 tundi päevas ja 35 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul.

Seega 13-aastane võib töötada 4 tundi päevas ja 20 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul. Ületunnitöö kokkulepe alaealisega on tühine. Samuti on tühine kokkulepe, millega kohaldatakse summeeritud tööaja arvestust alaealise töötaja suhtes TLS § 43 lg 4 nimetatud piiranguid ületades.

Alaealise töötaja puhul on oluline ka töötamise kellaaeg. TLS § 49 lg 1 alusel tühine kokkulepe, mille kohaselt alaealine töötaja kohustub tegema tööd kell 20:00 kuni 6:00. Nimetatud sätet ei kohaldata, kui alaealine töötaja teeb kerget tööd kultuuri- kunsti, spordi või reklaamitegevuse alal täiskasvanu järelevalve all 20:00 kuni 24:00.

Töölepingu sõlmimiseks 7-14 –aastase alaealisega on vaja seadusliku esindaja ja tööinspektori nõusolekut.

Loe lisaks tööõiguse teemadel SIIT.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700