7. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Vihula mõis pakub parimat

Vihula mõis on justkui saja-aastasest unest ärganud Okasroosike. Pisut veel unine, aga väga ilus. Ja mis minusuguse kõhuorja jaoks oluline – väga hea restoraniga, kus söök, jook ja teenindus pealinna tippkohtadele alla ei jää.

Vihula mõisakompleksi võlu on tema mitmekihilisuses – hooned on ehitatud eri aegadel ja eri stiilides. Ka lähiümbrus oma maalilise tiigi ja avarate vaadetega pakub ilu ja võlu, nii et sinna sööma minnes peaks varuma aega nii söögieelseks kui ka -järgseks jalutuskäiguks.

Unest ärganud mõisaelu

Iga vana hoone uuele elule äratamine on mingil määral katse aega tagasi pöörata või peatada. Nõrgema selgrooga kokad lähevad sellise ajamänguga liiga kergelt kaasa – mõisahärra potiroa, mõisaproua magustoidu ja kärneri unistuse laadis roogadeta ei saa läbi suurem osa maa- ja mõisarestorane. Vihula aga saab. Seal markeerib seisvat aega ainult seisma jäänud kell söögitoas (tahaks loota, et põhjus on just ajaloomängus, mitte kellakeeraja hajameelsuses või kellassepa küündimatuses – tiksuv ja tunde lööv kell teeb mind alati väga närviliseks). Kõik muu on vägagi tänapäevane.

Tänasesse päeva sobitub nii elegantsel moel kohalikku toorainet väärtustav menüü kui ka ettekandja sujuvad veinisoovitused. Kui kaunis miljöö, kena lauakate ja maitsekas disain on muutumas justkui enesestmõistetavuseks – milline õnn! –, siis professionaalsete teenindajate olemasolu on ikka veel üllatav. Nii et noore ettekandja meeldiv suhtlusoskus ja head teadmised nii menüüst kui ka veinikaardist oli erakordselt meeldiv üllatus. Kust küll meie tipp-mõisarestoranid Pädastes, Kõuel ja Vihulas oma tööjõudu leiavad või kuidas nad neid koolitavad, jäägu nende saladuseks, igatahes kummutavad nad väite, et eestlased ei oska ega taha olla teenindajad.

Hea söök on õnne alus

Aga nüüd peamise ehk söögi ja joogi juurde. Nagu öeldud, mõisahärramängu Vihulas ei mängita. Toidud on tänapäevased, tooraine enamasti kohalik, tehnikad klassikalised ja serveeringud kaunid, aga mitte ilutsevad. Kas või nende kalasupp: jõuline puljong poolkrõmpsu köögivilja ja kolme mereloomaga – siiakala, lõhe ja hiidkrevetiga, mis kõik oma loomulikus ilus värvilises leemes eksponeeritud on, lisaks kerge värske koriandrimaitsestus. Või tugevamast liinist: mahlakas, kuid mitte liiga rammus metsseakotlet kartuli-köögiviljapadjal, ümber kõige tavalisem seenekaste väikestest ilusatest metsaseentest.

Siig tundub olevat sellel aastal vallutanud kõikide endast lugupidavate restoranide menüüd ja tasapisi sulavad mälus kõik siiaroad tagantjärele üheks kokku. Vihula siial on potentsiaali meelde jääda – maitsev nagunii, aga oma kuldse porgandipüree ja elegantse kastmekannukesega jääb ta meelde kui üks kaunimaid kalakompositsioone minu taldrikul.

Et mitte kõhule liiga teha, lootsime piirduda eel- ja pearoaga, kuid see ei õnnestunud, uudisja naudinguhimu ei jätnud võimalust magustoidust loobuda. Ja tõepoolest – sõstratarretisega hapukoore panna cotta vääris söömist. Koju sõites oli taas põhjust tsiteerida oma lemmikut Escoffier’d: “Hea söök on tõelise õnne alus.” Hea söök ja ilus miljöö üheskoos on õnnele eriti tugev alus.

Vihula mõis

Aadress: Vihula, Lääne-Virumaa

Telefon: 326 4100

Avatud: lõunasöök 12–15, õhtusöök 18–22

Punkte kokku: 28

TOIT

10/10

TEENINDUS

10/9

INTERJÖÖR

10/9

PÕHIROOGADE HINNAD: 13–22,5 eurot

SIIT.

Vaata kõiki restoraniteste siit.

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700