1. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

18 nippi magusaisust vabanemiseks

Mitte kunagi varem ei ole inimeste toidus olnud nii palju peidetud suhkrut, mis on muutnud meid selle toiduaine orjadeks, sest magusaisu ei anna asu, olles sõltuvus nagu iga teinegi. Aga ka sellest sõltuvussuhtest on võimalik vabaneda.

Kui tunned kogu aeg magusaisu, siis tea, et sa ei ole oma isudega üksi. Magusaisu põhjuseks on sagedane suhkrutarbimine, ilma et me sellest ise teadlikudki oleksime. Meie keha muudab ka süsivesikud suhkruks ning süsivesikuid, eriti just kiireid süsivesikuid, on tänapäeva inimeste toidus rohkelt. Kuigi kiired süsivesikud on meie organismile kahjulikud, toodetakse neid tänapäeva toiduainetööstuses üha rohkem. Kõik jahud ja suhkrud on rafineeritud ning see on meie kiviajast pärit ajule lihtsalt liiast.

Suhkrumolekulide jõudmisel verre tunneme koheselt heaolutunnet. Kui insuliin on oma töö ära teinud ning veresuhkru tase langeb, tuleb ka magusaisu tagasi. Ehk me sööme jälle ning surnud ring jätkub.

Õnneks on nippe magusaisust vabanemiseks, kuid need ei pruugi kõikide inimeste peal ühtmoodi toimida, sest iga inimene on biokeemiliselt erinev. Seepärast ongi oluline ise katsetada ja järgi proovida.

18 sammu suhkruvaba eluni

1. Ära anna ahvatlusele järele – kui maiustused on kapi peal ning ootavad söömist, on neile raske vastu panna. Seepärast ära maiustusi üldse muretse ning tühjenda oma kapid neist. Jaga neid pigem sõpradele-tuttavatele, mitte ära topi kõhtu.

2. Räägi teistele – räägi oma lähedastele ja tuttavatele, et soovid suhkrusõltuvusest vabaneda. Ehk mõtlevad nad siis enne järele, kui hakkavad sulle maiustusi pakkuma.

3. Söö regulaarselt – hoia oma veresuhkru tase ühtlasena. Söö hommikusööki, lõunasööki ja õhtusööki regulaarsetel kellaaegadel.

4. Joo vett – vaheta kõik magustatud joogid nagu mahlad ja karastusjoogid vee vastu välja. Joo pigem vett, kuhu on lõigatud kurgiviilud või pandud tsitruselisi.

5. Väldi light-tooteid – väldi magustatud asju, mis kalorite vähendamiseks on magustatud tehisainetega. Need tekitavad veelgi suurema magusaisu ning on lisaks ebatervislikumad. Unusta ära tooted, mille etiketile on kirjutatud „light“.

6. Söö vahepala – söö kolme põhisöögikorra vahel ka vahepalasid. Olgu selleks siis kohupiim, kodujuust, puuvili, pähklid, marjad. Kui kõht on täis, väheneb ka magusaisu.

7. Loobu valgest pastast – väldi kiireid süsivesikuid nagu pasta, riis, kartul ning teised suhkru-, jahu- ja tärkliserikkad toiduained.

8. Ära ostle näljasena – enne poodi minemist söö kindlasti midagi. Näljasena toitude vahel ringi jalutamine on kurjast, sest ka tugeva iseloomuga inimene ei suuda siis kiusatustele vastu panna. Nälja puhul tõmbab sageli just rämpstoidu nagu kartulikrõpsud ja kompvekid poole nagu magnetiga.

9. Tee ostunimekiri – nimekiri vähendab riski, et paned ostukorvi suhkrurikkaid tooteid.

10. Vaata toitainete sisaldust – vaata pakendilt toitainete sisaldust. Suhkrut pannakse paljudesse toodetesse, kust seda oodatagi ei oska. Eelista suhkruta alternatiive.

11. Valmista toit ise – eelista toitu, mille oled ise valmistanud, siis on lihtsam jälgida, mida suhu pistad. Lisaks on valmistoidud sageli väga suhkrurikkad.

12. Pane kotti hädaabi vahepala – hoia kotis alati puuvilja või pähkleid, mida on hea võtta, kui ahvatlev küpsetiste lõhn linnas kõndides ninna tungib.

13. Ära anna kohe isule järele – kui tunned magusaisu, ära torma kohe midagi magusat haarama. Oota mõned minutid, siis väheneb tavaliselt ka isu. Mida kauem ootad, seda tõenäolisem, et isu hakkab vähenema.

14. Liigu – neil, kes liiguvad iga päev piisavalt, väheneb ka magusaisu. Treenides vabanevad kehas endorfiinid, heaolutunnet tekitavad hormoonid ning vajadus magusa järele ei ole enam nii suur.

15. Maga korralikult – magades tasakaalustab keha ise veresuhkru taset.

16. Vabane telefoni kaudu magusaisust – kui tunned, et magusaisu tükib peale, helista parem sõbrale. Telefoniga rääkides unustad peagi oma isu.

17. Vali hoolega – kui isu muutub vastupandamatuks, vali hoolega, mida suhu pistad. Eelista tumedat šokolaadi, mis sisaldab suures koguses kakaod. See on parem valik kui kotitäis suhkrurikkaid komme.

18. Ära anna alla – tagasilöögid? Ära lase end sellest heidutada, vaid alusta uuesti. Uute harjumuste tekkimine võtab aega ning tagasilöögid on esialgu igati loomulikud.

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab www.kaaluabi.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700