Väike põige ajalukku. Kuni 1944. aastani olid Vormsi asukateks rannarootslased, neid oli ligikaudu 2500. Vabade talupoegadena elasid nad Rootsi õiguse järgi, see tähendas väiksemaid makse, soodsamat maad ja suuremat isikuvabadust kui Eesti- ja Liivimaal.
Seetõttu on Vormsi kohanimedki tänini rootsi keelsed: Söderby, Förby, Hosby, Saxby. Samuti pole midagi imestada, et põlises Rootsi külas Hullos saab süüa mitte kõrtsis, vaid krog’is. Muide, rootsikeelne krog hääldub kruug.
Krog lõpetab peagi suvehooaja
Nime-numbri päritolu kohta rääkis ettekandja, et Vormsi hiilgeaegadel olla seal ühtekokku kolmteist krog’i olnud. Siis jäi saarel aga rahvast vähemaks, mistõttu ei tegutsenud aastakümneid seal enam ühtegi, kuni kuus aastat tagasi kunagisse meiereihoonesse neljateistkümnes sisse seati.
Jäin Vormsi neljateistkümnendasse kõrtsi õieti natuke hiljaks. Täisjõus Krog No 14 on suvine nähtus, septembrikuus ollakse lahti veel ainult nädalavahetustel ja talveks pannakse hoopis uksed kinni. Aga kiitmiseks pole kunagi liiga hilja ja võib-olla ongi sügise algus kõige parem aeg järgmise suve plaanide tegemiseks. Vormsit avastama minnes võite igatahes kindel olla, et seal saab kõhu korralikult täis. Nädalalõputi saab ka pidu – bänd alustab kell kümme ja mängib, kuni pidulisi jätkub.
Krog No 14 pakkus tavapärast kõrtsimenüüd: küüslauguleivad, kanatiivad, sibularõngad ja pelmeenid õllekõrvaseks, supid, salatid ja pastaroad väiksema nälja kustutamiseks, lisaks mõned võimsad pearoad. Tore oli menüüs kohata kohakala – kas veel vähe neid rannarestorane, kus heeringas ja lõhe kalakulinaaria tipuks jäävadki!
Menüüst leiab rammusaid portse
Kuna olin lõunaks poolele Vormsil juba rattaga tiiru peale teinud, arvasin vajavat kolmekäigulist lõunat: koorene kalasupp, kohafilee ja kamakreem. Ilmselgelt hindasin oma jõudu üle – kogustega Vormsil nalja ei tehta, igaühest neist oleks väiksema nälja jaoks jätkunud. Supis oli ohtralt nii koort kui ka kala. Ka kohapraad ei hellitanud: suur kalafilee koos taldrikutäie koorekastmes köögiviljaga. Maitsed olid puhtad, köögivili parajalt krõmps, ainult pipraga (vist isegi sidrunipipraga) oli liiga heldelt ringi käidud, seda oli õrnale kalale liig mis liig.
Naaberlaua rootsi-eesti-soomekeelne vanemate prouade seltskond proovis jõudu kogupäeva hommikusöögiga – suur taldrikutäis muna, kartulit, vorsti- ja klassikalise koore-kartulilise heeringaga, toekad road mõlemad. Menüüs jäid silma veel metsseahautis – ka seda tavaliselt külakõrtsis ei kohta.
Nii et Krog No 14 toiduelamus oli ühtviisi võimas ja maitsev. Joogiga nii hästi ei läinud, kõrtsimiljöö häälestas õllele, aga saada oli ainult kõige tavalisemaid laiatarbejooke. Mis vähegi põnevam, see oli otsas.
Ruum ise oli kõrtsilikult kirju, kaunite saareteemaliste fotodega ehitud, lisaks mõnusalt soe, mis pärast pikka rattasõitu oli omaette väärtuseks. Õues oli ka varjuline terrass, aga see on juba järgmise suve teema.
Krog No 14
Aadress: Hullo küla, Vormsi
Telefon: 55 66 456
Avatud: E 12–19, T–N, P 12–00, R–L 12–02, septembris nädalalõppudel
Punkte kokku: 24
TOIT
10/8
TEENINDUS
10/7
INTERJÖÖR
10/9
PÕHIROOGADE HINNAD: 5,60–9,20 euro
Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja