Restoranitest: Gastronoomiline ärkamine Haapsalus

Haapsalus on gastronoomiline ärkamisaeg: on neid uusi kohti nüüd neli või viis, mis sellel suvel juurde on tekkinud? Lähemat tutvust sai tehtud Karja tänava uudise Hapsal Dietrichiga.

Dietrich ajab ajaloolist rida – kohviku lugu räägib perekond Dietrichist, kes Haapsalus ehk saksapäraselt Hapsalis kuni eelmise sajandi keskpaiga suure pöördeni kondiitriäri pidas. Peale idee ja nime on uus-Dietrich vanalt kaasavaraks saanud ka mõned mööbliesemed ja kohviku pärija õnnistuse.

Lopsakate maiuste paradiis

Omal moel kuuluvad ajaloolised kohvikud ja restoranid meie kultuuripärandi hulka. Et 2013. aasta on Eestis pühendatud kultuuripärandile, siis on ka ajaloolise kohvikutraditsiooni elustamine igati päevakohane. Lisaks on see esteetilises mõttes väga hästi õnnestunud – vana ja uus on kenasti kokku sobitatud, kohvik on ilus, mugav ja hubane. Pilgupüüdjaks ja parimaks reklaamiks on lilledesse uppuv tänavaterrass, mis peaaegu kunagi tühi ei ole.
Huvilisi kutsub – nagu vana aja kohvikule kohane – muidugi ka koogilett. See mõjub: järjest ja järjest tarduvad inimesed minu seal veedetud aja jooksul selle ette pikkadeks minutiteks. Eesti kuulsaim koogiküpsetaja Nadežda Kaarma on koogikunsti lati kõrgele tõstnud: kook peab olema maitsev, seda nagunii, aga lisaks ka suur, lausa lopsakas, kohev, magus, värviline ja ehitud. Tema mõjutusi on tunda ka Dietrichi koogiletis. Mitte küll maitsetes, aga kookide lopsakas viimistluses, välimuses ja muidugi suuruses.
Sõprade abiga sai kaks iludust ka ära proovitud: Pavlova ning põldmarja ja valge šokolaadi kook. Pavlova põhi oli parajalt krõbe-nätske, aga kate igavavõitu: puhas vahukoor ja õige vähe maasikaid. Põldmarjakook oli aga väga ajakohane – seda enam, et Läänemaa on olnud sellel aastal põldmarju paksult täis, pealegi näevad need valge šokolaadi taustal head välja.
Kahetsusega pean aga tunnistama, et Dietrichi, nagu ka teiste väikelinnakohvikute koogikunst käib mulle üle jõu. Isegi siis, kui jagame ühe vahukoorese, martsipanise või šokolaadise torditüki kahe või kolme peale ära, ületab suhkru, või ja vahukoore kogus minu vastuvõtuvõime.
Muidugi ma armastan kooke, kuid tahaksin neid nautida väiksematena – rohkem maitset, vähem kõhutäidet. Väiksemaid küpsetisi aga Dietrichis polnud, ei soolaseid ega magusaid, erandiks vaid kaeraküpsised.
Möönan – tõenäoselt ei järgi ma oma maitseeelistustega trendi. Igas lauas oli vähemalt üks, tihti ka kaks-kolm kooki, järele ei jäänud midagi.

Uutmoodi klassikud

Küll aga meeldis mulle Dietrichi salati-supi-praevalik, see oli väga kohvikulik: kerge, lihtne, kuid mitmekesine. Roogasid polnud valikus liiga palju, kuid siin-seal võis aimata mõnd koka käekirjale viitavat väikest lisandust: karulaugumajonees lõheroa juures, karulauk risoto maitsestajana, põldmarjavinegrett värskel salatil, seened veiseprae juures.
Ilus roheline risoto maitses värskelt ja oli parajalt kleepuv-teralise tekstuuriga. Veise sisefileel oli aga väike probleem: tellitud poolküpsena, jõudis see lauda täisküpsena, aga lisand – kergelt marineeritud köögivili ja seened – sobis selle juurde hästi.
Enamasti oli tegemist klassikutega: Caesari salat, tuunikalakastmega vasikaliha, veinikastmes sinimerikarbid, boeuf ? la tartar, aga oli ka röstitud kanafilee taboulleh’ ja oliivikastmega.

Hapsal Dietrich
Aadress: Karja 10, Haapsalu
Telefon: 509 4549
Avatud: P–N 10.00–21.00, R–L 10.00–23.00

Punkte kokku: 25

TOIT
10/8
TEENINDUS
10/7
INTERJÖÖR
10/10

PÕHIROOGADE HINNAD: 7.50–12.50 eurot

Galerii

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara