Kuidas suurendada oma tööalast enesekindlust

Tõenäoliselt tead Sa juba isegi, et enesekindlus etendab ametialases edukuses väga tähtsat rolli. Kui Sinust kiirgab enesekindlust, siis suudad teisi köita ka ilma igasuguste liigsete pingutusteta.

Mõnikord tunnevad end aga ebakindlalt isegi väga kõrge enesehinnanguga inimesed. Olemas on aga mõned lihtsad nipid, mis aitavad Sul enesekindlust turgutada isegi siis, kui see on tõeliselt madalseisus. Ükskõik, kas alustad parajasti uuel töökohal või kannatad lihtsalt ajutise ebakindluse all, proovi järgmisi nõkse: kui ei ole, siis teeskle, et oled. Pane tähele, et enesekindlus on tegelikult kujuteldav. Enesekindel käitumine on enesekindlaks saamise teel esimene ning väga oluline samm. Püüdes veenda teisi, veenad eelkõige just iseennast. Kas oled kunagi tundnud end väga halvasti ning pidanud seejuures jätma mulje, et kõik on korras, mis sai edasi?

Enamasti näed, et positiivse hoiaku näitamine, isegi sellisel juhul, kui Sa end sisimas samamoodi ei tunne, aitab Sul samas seda seisundit saavutada. Kiirga enesekindlust, mida soovid tunda ning ühel hetkel see lihtsalt tulebki. Kõik sõltub Sinu mõtteviisist. Näe iseend otsusekindla, hea suhtlemisoskusega, enesekindla ja eduka professionaalina ning ühel heal päeval just see Sinust saabki.

Omanda innukalt teadmisi ja ära karda küsimusi esitada

Kui omad piisavalt teadmisi, tuleb enesekindlus väga loomulikku rada pidi. Ahmi innukalt teadmisi ning ära seda teiste ees häbene. Esita julgelt küsimusi, reeglina leiad, et teistel pole Sinu pärimiste vastu kõige vähematki. See näitab, et suudad kaasa mõelda.

Unusta kõik negatiivsed enesesisendused

Miski ei hoia Sind rohkem tagasi, kui sisemised monoloogid stiilis: “Ma ei ole selleks küllalt hea, mul ei ole piisavalt teadmisi”. Mõtle hetkeks: kui seisad silmitsi väljakutsega, kas kuuled end kurtmas: “Ma ei suuda seda kohe kindlasti”. Või kas siis, kui oled teinud vea, noomid iseennast: “No mida paremat võikski minult oodata…”?
Kui see tõesti nii on, tuleb Sul oma aju ümber programmeerida. Loe vastavasisulist kirjandust, eneseabiõpikuid ja -artikleid, nendest leiad vajalikke nõuandeid. See kõik võib võtta küllaltki palju aega ning nõuab tõsist pühendumist, kuid kõige esimese asjana tulebki Sul püüda aru saada just nimelt sellest, mis toimub Sinu enese peas. Kuula oma sisehäält: kui see on negatiivne, muuda seda, võta rool enda kätte – ära lase oma sisemisel kriitikul kogu oma elu juhtida.

Väldi ütlemist: “Ma ei saa!”

See lause tähendab: “Ma ei usu iseendasse, kardan ebaõnnestumisi, mu oskustest ja teadmistest ei piisa”. Enesekindel inimene ei ütle kunagi selliseid asju. Kõrge eneseteadvusega inimesed vaatavad julgelt väljakutsele otsa ning ütlevad iseendale: “Ma suudan.” See tähendab: “Ma usun oma võimetesse! Suudan kõike saavutada! Ma ei karda midagi!” Ebaõnn ei ole kuritegu, ent loobumine on. Ent jällegi - ainuüksi suhtumine on pool võitu. Öeldes klassiku sõnadega: “Mida suudad endale ette kujutada, seda suudad ka saavutada. Kelleks suudad end kujutleda, selleks võid ka saada.”

Riietu vastavalt

Korralik riietus on üks enesekindluse põhialuseid. Kui Sa riietud edu jaoks, tunned end hulga enesekindlama ning mõjukamana. Sellisena, millisena end esitled, näevad Sind ka teised. Imidž ei ole sugugi tähtsusetu detail. Olles oma välimusega rahul, saadad sellega oma enesekindlusest automaatselt signaali ka teistele inimestele.

Osale arutelus

 • Tiive Murdoja, Kirjutab CV Keskus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara