3. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

6 reeglit ID-kaardi ja mobiil-ID turvaliseks kasutamiseks

Riigi Infosüsteemi Amet ning politsei- ja piirivalveamet soovitavad lähenevatele e-valimistele mõeldes järgida ID-kaardi ja m-ID kasutamisel kuut lihtsat turvareeglit.

ID-kaart ja m-ID on turvalised tööriistad veebiteenustesse sisse logimiseks ja digiallkirja andmiseks. Samas on pahalastel kõige mugavam kasutada ära just inimeste ettevaatamatust.

ID-kaardi ja m-ID turvalise kasutamise kuus kuldreeglit on:

1. Ära anna oma ID-kaarti, mobiil-IDga telefoni ega nende PIN-koode teiste kätte. Kui ID-kaart või mobiil-ID koos PIN-koodidega satub pahatahtlike kätte, on neil võimalik teha sinu nimel tehinguid ja näha sinu isiklikke andmeid. Võetud kohustused jäävad sinu kanda.

2. Ära hoia PIN-koode koos ID-kaardiga või mobiil-ID telefoniga. Õpi PIN-koodid pähe. Kui see ei õnnestu, kirjuta koodid salajasse kohta, vihjamata ID-kaardile või mobiil-ID-le.

3. Ära hoia ID-kaarti niisama kaardilugejas. Pärast ID-kaardi elektroonilise kasutamise lõppu võta alati ID-kaart kaardilugejast välja.

4. Logi teenusest välja ja sulge veebilehitseja, kui oled toimingud lõpetanud. Brauserid võivad mugavuse nimel PIN1-koodi ajutiselt meelde jätta. Seetõttu võib järgmisel arvutikasutajal õnnestuda mõnda veebiteenusesse Sinu nime all sisse logida PIN1-koodi sisestamata.

5. Hoia oma arvuti puhtana ja tarkvara värskena. Kasuta arvutis alati turvatarkvara. Laadi alla uuendused, mida pakuvad sinu operatsioonisüsteem, turvatarkvara, veebilehitseja ja ID-kaardi haldusvahend. Mõtle läbi, kuhu või kelle poole pöörduda, kui arvuti või telefon käitub kahtlaselt.

6. Kui sinu ID-kaart või PIN-koodid on varastatud või kadunud, teata sellest ID elektrooniliseks sulgemiseks telefoninumbril 1777. Kui kaob mobiil-IDga telefon, võta ühendust mobiilioperaatoriga. Pärast elektroonilise osa sulgemist saab ID-kaarti kasutada füüsilise isikut tõendava dokumendina. Kui kaart on kadunud või varastatud, pöördu politsei- ja piirivalveameti teenindussaali, et ka füüsiline dokument kehtetuks tunnistada. Kui mobiil-ID PIN-koodid on kadunud ja sa ei tea PUK-koodi, tuleb SIM-kaart mobiilioperaatori juures vahetada, sest mobiil-ID-le pole võimalik uusi PIN-koode väljastada.

 

Autor: Tiive Murdoja, Indrek Kald

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700