11. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Adobe'i infolekkes avalikustati 50 000 eestlase andmed

Hiljuti rahvusvahelist tähelepanu pälvinud Adobe Systemsi andmelekkes on ligi 47 000 .ee lõpuga meiliaadressi, krüpteeritud parooli ja paroolivihjet.

Lisaks on avalikustatud nimekirjas kindlasti ka palju nende Eesti inimeste aadresse, kes kasutavad välismaiseid e-posti teenuse pakkujaid nagu Gmail või Hotmail, teatas Riigi Infosüsteemi Amet.

Levinud eestikeelsed paroolivihjed on näiteks "koer", "kass",  "sama" ja "tavaline". Krüpteeritud paroolist on pahalastel võtme olemasolul võimalik tuletada parooli ennast, seega soovitab RIA uuendada parooli nii Adobe'i keskkonnas kui ka teistes veebiteenustes, kus sama parooli kasutati.

Adobe on kõik avalikustatud paroolid tühistanud ning sealsete teenuste kasutamiseks tuleb parooli muuta.

RIA tuletab meelde, et sama parooli kasutamine eri keskkondades on riskantne käitumine. Tugev parool on kasutusel ainult ühes keskkonnas, vähemalt 9-10 tähemärki pikk, sisaldab nii suuri kui ka väikesi tähti, numbeid ja kirjavahemärke. Paroolivihjega tuleb olla kõigis e-keskkondades ettevaatlik – see ei tohi aidata kellelgi teisel parooli ära arvata.

2. oktoobril teatas Adobe Systems kasutajate andmete lekkest. Hiljuti selgus, et leke on ulatuslikum kui esialgu arvatud – ettevõtte kinnitusel said pahalased ligipääsu 38 miljoni Adobe'i aktiivse kasutaja e-posti aadressidele koos krüpteeritud paroolide ja nende meelde tuletamist hõlbustavate vihjetega.

Samas on internetis mitmel veebilehel avalikustatud nimekirjas üle 150 miljoni aadressi, krüpteeritud parooli ja vihje. Ettevõte arvab, et lisaks e-posti aadressidele varastati andmebaasist ka 2,9 miljoni kasutaja krüpteeritud krediitkaardiandmed.

Adobe'i tarkvara kasutatakse enim .pdf failide lugemiseks, foto- ja videotöötluseks, samuti veebilehtede loomiseks.

Autor: Tiive Murdoja, Indrek Kald

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700